Rovatok

Kiderült, milyen hatással van a koronavírus a terhes nőkre

Magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség, korai magzatvízfolyás. Ezek voltak a járvány alatti terhességek leggyakoribb problémái.

Az elmúlt két évben számos kutató és szakember vizsgálta a koronavírus-járvány terhességre és magzatra gyakorolt hatásait. Az eddigi legnagyobb amerikai kutatás eredményei már elérhetők a JAMA tudományos folyóiratban – írta meg a 24.hu.

A kutatók összesen 152 903 szülés adatait ellenőrizték az Egyesült Államokban a járvány ideje alatt. A 172 095 fős kontrollcsoportot pedig olyan terhes nők alkották, akiket még a járvány előtt, egy korábbi időszakban vizsgáltak. Fontos megjegyezni, hogy a szakemberek nem fertőzött kismamákat vizsgálták, hanem a pandémia alatti, illetve az azt megelőző statisztikai adatokat vetették egybe.

A tanulmány szerint 

a járvány eddigi hullámai alatt nagyobb volt a terhesség alatti magas vérnyomás és diabétesz kialakulásának kockázata. De a leggyakoribb problémák között említik a túl korai magzatvízfolyást is. 

Ami a vírus magzatokra gyakorolt hatását illeti, az adatok szerint megnövekedett a visszamaradott magzati fejlődéssel és a terhességi toxémiával (mérgezéssel) kapcsolatos esetek száma. 

Ugyanakkor érdekes eredmény, hogy a halvaszületések és koraszülöttek száma nem mutat szignifikáns növekedést a vizsgált időszakban. Úgy tűnik tehát, hogy a pandémia ezt nem befolyásolta. 

A tanulmány Shengzhi Sun, David A. Savitz és Gregory A. Wellenius tollából származik. A kutatók hozzáteszik, hogy mivel a kutatás csak az Egyesült Államok terhességeire terjedt ki, így elképzelhető, hogy globálisan más tendenciák mutatkoznak.