Rovatok

Varga Judit módosítaná a válás szabályait

Az igazságügyi miniszter módosítója szerint az egyik szülő kérésére is elrendelhetnék a gyermek közös felügyeletét, a bíróságok döntési jogköre pedig bővülne.

Varga Judit igazságügyi miniszter benyújtotta törvényjavaslatát, amely átírná a Polgári törvénykönyv válásra és gyermekelhelyezésre vonatkozó részeinek egyes szakaszait – írta meg a 24.hu

A legnagyobb változás a gyermekek váltott elhelyezését és közös felügyeletét érinti. Arra, hogy a gyermek két hétig az anyával, majd két hétig az apával legyen a válást követően, eddig csak akkor volt lehetőség, ha a két fél erről megegyezett. Varga Judit az InfoRádió hallgatóinak magyarázta el, hogy szerinte az élet túlhaladta ezt, ezért is indokolt a javaslatában megfogalmazott változtatás, miszerint: 

a bíróság az egyik szülő kérelmére is dönthet a szülői felügyelet közös gyakorlásáról, ha az a kiskorú gyermek érdekében áll.

A javaslat elfogadása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bíró már az egyik szülő kezdeményezésére is dönthet úgy, hogy elrendeli a váltott elhelyezést, ha ez a gyermek érdekeit szolgálja. A miniszter hozzátette, hogy a bírók számára ez egyszerre jelent majd nagyobb mozgásteret, ugyanakkor nagyobb felelősséggel is jár. 

Ha olyan körülményeket észlel [a bíró], amelyek aztán csak még nagyobb konfliktust fognak generálni, amelyek esetében csak még nagyobb problémát okoz a váltott elhelyezés, akkor természetesen nem fog így dönteni, nem dönthet így.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a módosítások a gyermekek érdekeit szolgálják, garantálják a szülői kapcsolatok egyenlővé válását, a válóperek mihamarabbi lezárását, illetve azt, hogy a különélés minél kevésbé legyen megterhelő mind a szülők, mind a gyerekek számára. 

Címoldali kép: Shutterstock