Rovatok

Minden hasznos tudnivaló az idei őszi érettségiről

A magyar, a matematika és a történelem érettségik megoldásai már elérhetőek.

Múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom vizsgákkal vette kezdetét az idei őszi érettségi, amelynek javítási-értékelési útmutatója már letölthető az Oktatási Hivatal oldaláról

A diákok már túl vannak a magyar nyelv és irodalom, a földrajz, a matematika és a történelem írásbeli vizsgákon. Ma angolból és kémiából, holnap pedig a szakmai tantárgyakból tesznek írásbeli vizsgát. Az informatika és egyéb idegen nyelvi érettségikre ‒ azaz német, spanyol, olasz, orosz és keleti nyelvek ‒ pedig a következő héten kerül sor. Az Oktatási Hivatal honlapján részletesen tájékozódhat a pontos dátumokat és időpontokat illetően. 

A középszintű magyar nyelv és irodalom érettségin két feladatlapot kellett kitölteni a diákoknak. Az elsőben egy könyvnyomtatásról szóló szövegértési és egy szövegalkotási feladatot kellett megoldaniuk, az utóbbinál választhattak, hogy érvelő szöveget vagy panaszlevelet írnak. Az érvelést választóknak a papír alapú térképek létjogosultsága mellett vagy ellen kellett érveket felsorakoztatni, a levelet fogalmazóknak pedig egy magántulajdonban lévő, gondozatlan szomszédos telek miatt kellett panaszt tenniük az önkormányzati képviselőnél. 

A két feladatlapból álló matematika érettségiben idén is volt szó halmazokról, valószínűségszámításról, százalékszámításról és adatábrázolásról. De a csonka gúla és koordináta rendszerben ábrázolt egyenletek most sem maradhattak ki a feladatok sorából. 

A középszintű szóbeli érettségik időpontja: november 22-26. Az emelt szintű szóbeliket pedig korábban, november 11. és 15. között tartják majd az erre kijelölt intézményekben. 

Az érettségi vizsgák javítási útmutatói elérhetőek az Oktatási Hivatal folyamatosan frissülő portálján.