Rovatok

A Vöröskereszt több tízezer csomag intimbetétet juttat el az iskolákba

Folytatódik a Magyar Vöröskereszt Lányból nővé programja, amelynek célja a menstruációs szegénység csökkentése.

A menstruációs szegénység világszinten súlyos problémát jelent. Főként a hátrányos helyzetű térségekben figyeltek fel arra a jelenségre, hogy

a tanköteles korú lányok iskolai hiányzása jelentősen megnő a menstruáció idején, melynek egyik oka, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak az alapvető intimhigiénés termékek megvásárlását. 

Hogy hazánkban hány embert érint a menstruációs szegénység, arról továbbra sincsenek pontos adatok. Egy 2019-es anonim kérdőíves kutatás eredményei szerint a megkérdezett 4300 főnek mintegy 10 százalékát érintette a probléma – áll a Magyar Vöröskereszt sajtóközleményében. 

A szervezet ezen az arányon szeretne változtatni, így idén is folytatódik a Lányból nővé című programjuk, amelynek keretében több tízezer prémium kategóriás intimbetétet juttatnak el az ország ötszáz általános iskolájába. Az érintett oktatási intézményekben úgynevezett #RedCrossBox-okat helyeznek ki, amelyekből bármelyik tanuló kérhet egészségügyi betétet, ha szüksége van rá. Mellé pedig egy menstruációról, tünetekről és tisztálkodásról szóló ismeretterjesztő kiadványt is kaphatnak a diákok. 

A Vöröskereszt közleménye szerint az iskolai hiányzásokat fokozza a témával kapcsolatos edukáció és felvilágosítás hiánya, ezért a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karával együttműködve egy rövid oktatófilmet is készítettek a hatodikos korosztály számára. 

A szervezet célja, hogy lebontsa a menstruációt övező tabukat, csökkentse a stigmatizációt, hogy a lányok ne szégyenként, hanem természetes módon, büszkeséggel éljék meg a nővé válás folyamatát. 

A szervezet hangsúlyozta, hogy e tekintetben a fiúk edukációja is ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint a lányoké. 

Az iskolákhoz eljuttatott egészségügyi csomagok októberétől egészen május végéig elérhetőek lesznek az oktatási intézményekben. A jelenleg még tesztfázisban lévő Lányból nővé program a Procter & Gamble támogatásával valósul meg.