Rovatok

Minden, amit szülőként tudnod kell az iskolák járványügyi protokolljáról

Maszkviselés, tesztelés, karantén, hiányzások igazolása. Mit szabályozhat az iskola, és milyen döntési jogkör illeti meg a szülőket? Érdemes tisztában lenni a járványügyi protokoll legfontosabb részleteivel.

Hetek óta folyamatosan érkeznek a hírek a dinamikusan romló járványadatokról. Az elmúlt hétvégén 6688 új esetet azonosítottak itthon, jelenleg pedig több mint 24 ezer aktív fertőzött szerepel a hazai statisztikákban. 

A járványügyi adatok alakulását látva nem meglepő, hogy egyre több település szigorító intézkedéseket vezetett be. Kazincbarcikán például október 25-től több intézményben is kötelező lesz maszkot viselni és kezet fertőtleníteni belépéskor – írta meg a 444.hu. Ezek a szabályok vonatkoznak a polgármesteri hivatalra, a bölcsődékre, óvodákra és szociális intézményekre. Emellett vannak egyetemek, amelyek már korábban előríták a kötelező maszkviselést.

A folyamatosan emelkedő adatok mellett egyre több szó esik arról is, hogy a COVID-19 új variánsai már nemcsak az idősebb korosztályra, hanem a gyerekekre is fokozott veszélyt jelentenek.

A magyar kormány álláspontja azonban az, hogy a védekezés hazánkban oltásalapú, ezért egyelőre nincs szó a kötelező maszkviselés bevezetéséről.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szeptember végén a Magyar Nemzetnek adott interjújában mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak javasolta az oltások felvételét, annak érdekében, hogy a jelenléti oktatás az egész tanév során fennmaradhasson. Kásler azt is elmondta, hogy a pedagógusok 85 százaléka már megkapta a vakcinát, a 12-19 év közötti diákoknak pedig már több mint az 50 százaléka védett. 

Az oktatási intézményekre vonatkozó hivatalos járványügyi protokollt jelenleg az Emmi VIII/4541/KOAT sz. miniszteri levél szabályozza, amelynek legfontosabb pontjait a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyűjtötte össze:

  • Fokozottan ügyelni kell az egészségvédelmi szabályokra, azaz a fertőtlenítő takarítások, a kézfertőtlenítés és a gyakori szellőztetés megvalósulására.
  • Az iskola dönthet úgy, hogy elkülönít nagyobb csoportosulásokat, például az étkezéseknél.
  • Akár többnapos kirándulásokat is lehet szervezni, ezeket viszont érdemes belföldön lebonyolítani.
  • A maszkviselés nem kötelező a gyerekeknek és a tanároknak, de megtiltani sem lehet. 
  • Nincs kötelező tesztelés és lázmérés belépéskor. 
  • A szülők lehetőleg csak a legszükségesebb időt töltsék az oktatási intézményben.
  • Tüneteket produkáló diák ne menjen közösségbe.
  • Ha az intézményben derül ki, hogy koronavírusos egy diák, akkor azonnal el kell különíteni, ezzel párhuzamosan pedig értesíteni kell a szülőt, a Járási Hivatalt és a minisztériumot. 
  • A diák csak orvosi igazolással térhet vissza az iskolába. Amennyiben rendelkezik ilyennel, az iskolának kötelessége visszaengedni a közösségbe.
  • Szülői igazolást csak alapos indokkal fogadnak el az intézmények. Az alapos indokról való döntés az iskolaigazgató jogkörébe tartozik, akinek a következő szempontokat kell mérlegelni: fennáll-e a veszélye, hogy a gyerek az iskolában vagy az iskolába menet megfertőzödik; megfertőzheti-e a gyerek a vele egy háztartásban élőket; otthonmaradása esetén biztosított-e számára a megfelelő felügyelet. 

Az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a cél az, hogy a jelenléti oktatás továbbra is zavartalanul működhessen. Iskolabezárásokról, távolléti oktatásra való átállásról, kötelező maszkviselésről egyelőre nincs szó.