Rovatok

Kritikus gondolkodás, szabad véleményalkotás – Kezdődik a 18. Verzió Filmfesztivál

Mozis vetítésekkel, online nézhető filmekkel és gondolatébresztő beszélgetésekkel várja a diákokat a november 9-én kezdődő 18. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál.

November 9. és 21. között ismét a dokumentumfilmeké lesz a főszerep a mozikban és az otthoni képernyőkön. A 18. alkalommal megrendezett Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál mozis vetítéseket tervez Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Kecskeméten, Szegeden és Szombathelyen, de a filmek, illetve a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések online is elérhetőek lesznek az ország bármely pontján. 

Az idei fesztiválidőszakot hosszabbra szabták a témák sokfélesége és a gazdag kínálat miatt. A nézők 64 színvonalas alkotáson keresztül nyerhetnek bepillantást olyan társadalmi problémák hátterébe, mint például a fehérorosz tüntetések, a Brexit utáni Anglia és Írország között ingázók élete, vagy a zimbabwei elnökválasztás alakulása. 

A fesztivál ingyenes filmvetítésekre és beszélgetésekre várja a középiskolás diákokat. A Diák Verzió filmjei személyes élettörténeteken keresztül mutatják be korunk aktuális és összetett társadalmi problémáit. A tanulók összesen öt kortárs dokumentumfilm közül válogathatnak, amelyeknek fő témái között szerepel a klímaváltozás, a felnőtté válás, a felvételi rendszer visszásságai és a koronavírus fiatalokra gyakorolt hatásai. A jövő gyermekei (Dear Future Children) című film például három fiatal lány életét mutatja be, akik a társadalmi igazságosságért tüntetnek, a demokráciáért küzdenek, és fellépnek az éghajlatváltozás pusztító hatásai ellen.

A filmvetítésekre és elemző beszélgetésekre november 10-én, 11-én és 12-én kerül sor a Művész Moziban (1066 Budapest, Teréz Körút 30.), minden nap délelőtt 9 és 11 órakor. 

A verziós dokumentumfilmek november 9. és 14. között lesznek láthatóak a mozikban, 15-től egy héten keresztül pedig online is elérhetőek lesznek a fesztiválra nevezett alkotások a festival.verzio.org. felületen. 

A budapesti és vidéki helyszínekről, a jegyvásárlásról és a kölcsönzési szabályokról részletesen tájékozódhattok a fesztivál weboldalán.

Címoldali kép: Woody Harrelson a Becsüld meg a Földet (Kiss the Ground) c. filmben