Rovatok

Paris Hilton: Törvényt kell hozni a bentlakásos javítóintézetek bánásmódjával szemben

Paris Hilton véleménycikkben szólította fel Joe Bident és az amerikai Kongresszust, hogy hozzanak törvényt a már-már kiképzőtáborra hasonlító bentlakásos iskolák embertelen bánásmódjával szemben.

Paris Hilton amerikai modell, színésznő, a világ talán első influenszere a Washington Postban jelentette meg véleménycikkét az olyan bentlakásos átnevelő iskolákról, amilyenekben ő maga is évekig szenvedett a verbális, mentális és sok esetben fizikai bántalmazások miatt – áll a 444.hu összefoglalójában

Cikkében részletesen írt saját intézeti tapasztalatairól: 

Mind a négy intézményben, ahová tizenéves koromban kerültem, fizikailag és lelkileg is bántalmaztak az ott dolgozók. Fojtogattak, felpofoztak, meglestek zuhanyzás közben, nem hagytak aludni, trágár nevekkel illettek és akaratom ellenére begyógyszereztek. Az egyik Utah állambeli intézményben magánzárkába is zártak, ahol a falakat karmolásnyomok és vérfoltok borították.

Hilton szerint ezek az iskolák leginkább katonai kiképzőtáborokra hasonlítanak, amelyek körülbelül évi 50 millió dollárt termelnek azáltal, hogy „kemény szeretettel kezelik a problémás viselkedést”. Ez a problémás fiatalokra épülő iparág, amely nemcsak szülőket, hanem egész iskolai körzeteket és gyermekjóléti szolgálatokat is megtéveszt, virágkorát éli az ellenőrzések, átláthatóság és elszámoltathatóság teljes hiánya következtében. 

Hilton felháborítónak tartja, hogy egyes államokban naponta gyermekenként több száz dollárt költenek a rendszerszintű bántalmazás finanszírozására. A probléma pedig rejtve marad, hiszen a szövetségi kormány utoljára 2008-ban foglalkozott ezzel a kérdéssel. Bár az akkori jelentés kimondta, hogy „a nem megfelelően képzett személyzet mellett a nem hatékony irányítási és működési gyakorlatok is hozzájárultak a fiatalok bántalmazásához és halálához”, a Kongresszus azóta sem tett lépéseket a gyermekek védelme érdekében. 

Hilton most azt szeretné elérni, hogy Joe Biden és az Amerikai Egyesült Államok döntéshozói törvényben rögzítsék az ilyen intézményekben nevelkedő gyerekek biztonságos és humánus környezethez való jogát, a fenyegetés és magánzárka megszüntetését, illetve a fizikai bántalmazás és begyógyszerezés teljes tilalmát. A véleménycikk megjelenése után néhány nappal Ro Khanna kaliforniai képviselő jelezte, hogy már dolgoznak azon a törvényjavaslaton, amely biztosítaná az intézmények lakóinak, hogy jelenthessék a visszaéléseket. Az NBC információi szerint a jogszabály betiltaná a ketrecek és magánzárkák alkalmazását, az éheztetést és az alvásmegvonással való büntetést.

Címoldali kép: Paris Hilton (Fotó: Shutterstock)