Rovatok

Sok gyerek heti 20 óránál is több időt tölt videójátékozással

Egy nemrég készült felmérés szerint a gyerekek háromnegyede rendszeresen videójátékozik.

A videójátékozás napjainkban megkerülhetetlen téma szülőként, hiszen az általános és középiskolás korú gyerekek 76%-a rendszeresen játszik valamilyen játékkal. A Generali a Biztonságért Alapítvány megbízásából készített kutatás célja az volt, hogy felmérje a 6-18 éves gyerekek videójátékozási szokásait, és a szülők álláspontját a témával kapcsolatban. A Good Gamer nevű online kérdőívet 800 szülő és 600 gyermek töltötte a ki. Az eredményekről az mmonline.hu írt részletesen. 

A kutatásból kiderült, hogy a 6-18 éves gyerekek átlagosan hetente 8 órát töltenek a különböző képernyők előtt. Többségüknél előfordult már, hogy napi teendőit a játék miatt szorította háttérbe. A kérdőívet kitöltő gyerekek 24 százaléka naponta, 32 százaléka pedig hetente többször tölti szabadidejét ezzel a hobbival. Ami igazán megdöbbentő, hogy a válaszadók 7 százaléka heti 20 óránál is többet foglalkozik a játékokkal.

Elsősorban a 10-16 éves fiúk korosztálya választja a kikapcsolódásnak ezt a formáját, akik a különféle sport- és versenyjátékok (például FIFA) mellett a stratégiai és lövöldözős játékokat (például Call of Duty) kedvelik legjobban. Ami az eszközöket illeti, a népszerűségi lista élén az okostelefonok állnak (74%), ezt követik a konzolok (42%), majd a laptopok, PC-k és tabletek. 

A szülői mintának természetesen ebben az esetben is nagy jelentősége van. A kutatás során ebből az aspektusból is megvizsgálták a kérdést. Kiderült, hogy a videójátékozó szülők 92 százalékának, míg a játékokat mellőző szülők 55 százalékának játszik a gyereke. 

Király Orsolya, az ELTE PPK Pszichológiai Intézetének kutatója az mmonline.hu-nak elmondta, hogy mire érdemes odafigyelni a szülőknek: 

Ami fontos – és egybeesik az Amerikai Gyermekorvosok Társaságának ajánlásával is – az az, hogy a gyerekeknek napi 8-10 órát kell aludniuk, körülbelül 1 órát javasolt mozogniuk (pl. sport), el kell végezniük az iskolai és otthoni feladataikat, megfelelően kell táplálkozniuk, és javasolt a lefekvés előtti egy órát képernyőmentes tevékenységekkel tölteni. Amennyiben ezek mind megvalósulnak, a fennmaradó időben nyugodtan megengedhetik a szülők a videójátékokat is.

A videójáték-függőség 2019-ben került fel a WHO betegséglistájára, azóta hivatalosan betegségként ismerik el, bár az új besorolás csak 2022. január 1-től lép hatályba.