Rovatok

Egészséges és fenntartható étrend gyerekeknek – Így működik az új Okostányér

Az Okostányér már nemcsak az egészséges táplálkozással, hanem a fenntarthatósággal kapcsolatos szempontokat is figyelembe veszi az ideális étrend kialakításakor.

Szülőként sokszor nagy kihívást jelent a legmegfelelőbb étrend kialakítása a gyermekek számára, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mi kerül a tányérra. Próbáljuk biztosítani a változatos étrendet, amely egyszerre egészséges, ízletes és még gyermekünk életkori és testi sajátosságainak is megfelel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által létrehozott Okostányér éppen ebben a problémában igyekszik segíteni a szülőket. 

Az összeállított útmutatóban bárki megtalálhatja, hogy milyen élelmiszerből, mekkora mennyiséget, milyen rendszerességgel kell fogyasztani a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Ahhoz, hogy a 6-17 éves korosztály Okostányérját használni tudjuk, elég megadnunk a kalkulátorban gyermekünk nemét, életkorát és aktivitását. A program ezután kiszámolja, hogy a megadott anyagok alapján mekkora a gyermek energiaigénye. Ezt követően pedig nincs más dolgunk, mint letölteni a kapott energiaigénynek megfelelő útmutatót, és már böngészhetjük is a gyermekünk számára ideális táplálkozási szabályokat. Az Okostányér egyébként felnőttek táplálkozását illetően is alkalmazható.

A megújult Okostányér kördiagramokon ábrázolja az ideális étrendet. A korábbiakhoz képest a legnagyobb változást talán az jelenti, hogy a napi négy adag zöldség- és gyümölcsfogyasztást, 5-re emelték a szakemberek. De egyéb új szempontok is szerepelnek az útmutatóban.

Mivel a fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap életünk szinte minden területén, az MDOSZ most olyan javaslatokkal egészítette ki ajánlásait, amelyek biztosítják, hogy a felnőttek és gyermekek étrendje a fenntarthatósági szempontoknak is megfeleljen. 

A legfontosabb pontokat a csalad.hu gyűjtötte össze

  • Részesítsd előnyben a szezonális és helyi élelmiszereket: Minél kevesebbet utazik az élelmiszer, annál kisebb az ökológiai lábnyoma. Így ráadásul vegyszerekre és tartósítószerekre sincs szükség a szállítás során. A szezonalitás pedig a változatos étrendet biztosítja. 
  • Állítsd meg az élelmiszerpazarlást: Egy négyfős magyar család átlagosan az élelmiszerek 10-11 százalékát dobja ki évente. Tervezéssel, megfelelő tárolással és maradékok hasznosításával sokat javíthatunk ezen a statisztikán. 
  • Fogyasszatok kevesebb húst és több növényi táplálékot: Fontos, hogy táplálkozásunk szerves részét képezzék a halak, a tojás, a tejtermékek, a gabonafélék és a hüvelyesek is. Akár egy-egy húsmentes napot is beiktathatunk.