Rovatok

A közoktatás megmentéséért indított online akciót a Szülői Hang

A Szószóló a gyerekekért elnevezésű online tiltakozó akcióban olyan szülők, pedagógusok, szakemberek és diákok anonim részvételételére számítanak, akik szeretnének tenni valamit a közoktatás rendszerszintű problémái ellen.

A Szülői Hang a tanév elején indította el online tiltakozó akcióját a közoktatás megmentéséért. Azóta több mint 1500 olyan írásos vélemény érkezett, amelyek középpontjában az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémák állnak. 

A mai napig 2282-en csatlakoztak az akcióhoz. A beérkezett 1556 szöveges véleményt egy Magyarország-térképen helyezte el a szervezet, így láthatóvá téve az egyes járásközpontok legsúlyosabb problémáit. 

Nem maradhatunk csendben: az utolsó pillanatban vagyunk, amikor fordíthatunk a magyar közoktatás válságos helyzetén!

‒ írja összefoglalójában a Szülői Hang Közösség. 

Az írásos vélemények elemzése azt mutatja, hogy nagyon széles palettából válogathatunk, ha a hazai közoktatás problémáit szeretnénk feltárni. 

A legsúlyosabbak között mindenképp szerepel az állandó pedagógushiány, a túlzott központosítás, ezzel együtt a helyi autonómia megszüntetése, az elavult tananyag, az idejétmúlt módszertan és a túlterheltség. 

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy még a tettre kész pedagógusok közül is rengetegen elhagyják a pályát a botrányosan alacsony fizetés és megbecsülés következtében. A pályán maradók pedig sok esetben a retorzióktól tartva nem merik nyilvánosan kifejezni a véleményüket.

A felsorolt problémákból fakadó helyzet vesztesi egyértelműen a gyerekek. 

A Szószóló a gyerekekért kezdeményezés elsődleges célja, hogy felhívja a szülők, illetve a döntéshozók figyelmét a gyerekek szenvedésére, láthatóvá tegye a megoldásra váró problémákat, összefogásra buzdítsa a tenni akaró szülőket és pedagógusokat, valamint nyílt társadalmi párbeszédet kezdeményezzen, hogy mindenki megértse a bajok okait és a helyzet súlyosságát. 

Az online kezdeményezéshez ITT tud csatlakozni.