Rovatok

Azonos nemű bejegyzett élettársaknak is jár az szja-visszatérítés

A NAV közzétette honlapján, hogy a házasság fogalmába a bejegyzett élettársi kapcsolat is beletartozik, ennek értelmében a gyermeket nevelő azonos nemű élettársaknak is jár az szja-visszatérítés.

Szeptember végén jelent meg az a kormányrendelet, amely egyértelművé tette, hogy minden olyan szülőnek jár az szja-visszatérítés, aki az év bármely napján családi adókedvezményre volt jogosult. A Háttér Társaság hivatalos sajtóközleménye szerint a NAV által közzétett tájékoztatóban viszont nem szerepelt, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők is jogosultak lennének a visszatérítésre. 

A Háttér Társaság közérdekű bejelentéssel fordult az adóhivatalhoz, amelyben kérvényezte, hogy a tájékoztatót egészítsék ki a bejegyzett élettársak jogosultságaival. A NAV módosított tájokoztatójában azóta már szerepel, hogy „Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.”

Nem szabadna kérdésnek lennie, hogy a szivárványcsaládok is jogosultak-e a rendkívüli adó-visszatérésre. Rendkívül visszás, hogy a hatóságok ezt maguktól nem tüntetik fel a tájékoztatóban, holott az állampolgárok pontos tájékoztatása mindannyiunk közös érdeke. A hibás tájékoztatási gyakorlat felesleges bürokratikus körök megtételére kényszeríti a szivárványcsaládokat 

‒ kommentálta az esetet Dombos Tamás, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálatának munkatársa. 

Az adó-visszatérítés összegét a NAV automatikusan állapítja meg, a bejegyzett élettársi kapcsolatokra vonatkozó adatok azonban nem feltétlenül érhetőek el a hatóság számára, így a szivárványcsaládok jogait védő szervezet azt javasolja, hogy az élettársak a VISSZADO nyomtatvány kitöltésével tájékoztassák az adóhivatalt. Ha az eljárás során bármely szivárványcsalád hátrányos megkülönböztetést tapasztalna, a Háttér Társaság Jogsegélyszolgálata ingyenes tanácsadással és jogi képviselettel segíti őket a jogérvényesítési folyamat során – olvasható a társaság hivatalos közleményében.