Rovatok

Enyedi Ildikó orvosi műhiba miatt vesztette el újszülött gyermekét

A filmrendező a Partizán hétfő esti interjújában először beszélt arról, hogyan vesztette el harmadik gyermekét.

Enyedi Ildikó interjút adott Gulyás Mártonnak, aki többek között arra is rákérdezett, hogy mi az oka, hogy csaknem húsz éven át nem rendezett nagyjátékfilmet. A rendező, akinek már sokszor feltették ezt a kérdést, válaszképpen a személyes tragédiájáról is vallott: 

Két gyerekünk van és volt egy harmadik is. Őt nyolcnapos korában elveszítettük. És aztán évekkel később derült ki, egy nagyon édes produkciós sofőrrel mentünk vidékre, a hosszú úton, az ember úgy személyesebb dolgokról is elkezd beszélgetni… Mondta, hogy egy gyerekük van, és amikor kérdeztem, hogy nem akarnak-e másikat, akkor mondta, hogy ők elveszítettek egy gyereket. És akkor nagyon gyorsan kiderült, hogy ugyanaz az orvos volt, ugyanabban a kórházban, és utána el is tiltották őt. 

Enyedi a saját személyes tragédiája mellett arról is beszélt, hogy a hazai egészségügyi rendszerben nagyon sok nő számára traumatikus élmény a szülés.

Durvaságra és lelketlenségre épít ez a rendszer, ez a patriarchális hierarchia, és senki nem beszél arról, hogy a magyar kisgyerekes családok zömében, lényegében akkor is, ha nagyon boldog és felszabadult édesanya van, legtöbbször egy poszttraumás szindrómában lévő ember van a család közepén. Ami a terhesgondozástól kezdve a gyerek megszületéséig végigmegy, azoknak a méltatlanságoknak, a semmibe vevésnek, a kioktatásnak a pici szúrásai, semmiféle rosszindulat nincs benne, csak hát így bánunk az emberekkel… 

„Ezeket az ember mélyen eltemeti magában, és most is rossz lelkiismerettel beszélek róla. Egy elképesztő traumatizált ember kapja meg azt az elképesztő pozitív hormonfröccsöt, meg az életének a legboldogabb hónapjairól van szó, amikor gyönyörű dolgokat él át, terhes nőként az ember, elképesztően szépen hangolódik össze egy gyerekkel.” 

És akkor így indul egy család. Én azt láttam, hogy ez rutinszerű, én nem vagyok egy kivétel. 

A rendező hozzátette, ugyanez az embertelen bánásmód érezhető a haldoklókkal szemben is.

Ugyanezt csinálják a haldoklókkal is a magyar egészségügyben, tehát csak megszületni és meghalni ne kelljen ebben az országban.

A teljes interjút a Partizán csatornáján nézhetitek meg:

Címoldali kép: Enyedi Ildikó a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál sajtótájékoztatóján, 2017 (Shutterstock)