Rovatok

Egyre több gyermek fertőződik meg koronavírussal

Úgy tűnik, a delta variáns kifejezetten veszélyes a gyerekekre, hiszen hétről-hétre nő a koronavírus-fertőzött gyermekek száma. Közülük sokan kórházi ellátásra is szorulnak. Ennek megfelelően egyre több szó esik a 5-11 éves korosztály oltásáról.

Korábban részletesen írtunk az utóbbi hetek folyamatosan romló járványügyi statisztikáiról, illetve a védekezéssel kapcsolatos iskolai protokollról. A szabályokat érdemes komolyan venni, mivel egyre több gyermeknél jelentkeznek olyan koronavírusra utaló tünetek, mint a láz, a gyengeség, a köhögés, a hányás vagy a hasmenés. A jelenségről a Portfolio írt részletesen.

Dr. Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az RTL Klubnak számolt be arról, hogy míg korábban a covidos szülők gyerekeinél nem jelentkeztek tünetek, addig most, a 4. hullám alatt folyamatosan emelkedik a tüneteket produkáló gyerekek száma. 

A szakember arra kéri a szülőket, döntsenek megfontoltan az oltakozást illetően, hiszen most már nemcsak saját magukról, hanem gyermekeikről is döntenek. 

Dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa szintén megerősítette, hogy növekszik a koronavírusos gyermekbetegek száma. Hozzáteszi, közülük sokak kórházi ellátásra is szorulnak. 

A folyamatosan romló statisztikák következtében egyre több szó esik a gyermekek oltásáról. A 16-17 éves korosztály Pfizerrel történő oltása Magyarországon áprilisban, a 12-15 éveseké pedig júniusban kezdődött meg. Hazánkban az 5-11 éves gyerekek oltása egyelőre nincs engedélyezve, az Egyeült Államokban viszont múlt hét óta lehet Pfizer vakcinával oltani ezt a korcsoportot. Az Európai Gyógyszerügynökség várhatóan november-december környékén hoz döntést az engedélyezésről, ezt követően Magyarországon is automatikusan elkezdődhet a legkisebbek oltása. 

A gyermekek oltásával kapcsolatban számos kérdés és aggály merül fel a szülőkben. Katelyn Jetelina, amerikai epidemiológus összegyűjtötte a választ a leggyakoribb szülői kérdésekre, amelynek kivonatát a Telex foglalta össze

  • Az oltás a gyerekek esetében is abszolút hatékony.
  • Leginkább közepes vagy enyhe mellékhatások léphetnek fel (láz, fáradtság, hidegrázás, fejfájás, hasmenés, ízületi vagy izomfájdalom).
  • A vakcinával összefüggésbe hozott szívizomgyulladás sokkal enyhébb, mint a Covid-19 által okozott változata. Eddig egyetlen gyermek sem halt bele, az érintettek pedig átlagosan 34 napon belül teljesen felépülnek.
  • A fertőzés után még hosszú ideig fennálló tünetegyüttes (poszt-Covid) a gyerekeket is érinti, az oltás segíthet megelőzni.
  • A vakcinák fejlesztése és engedélyezése valóban rohamtempóban valósult meg, de ez nem azt jelenti, hogy kapkodva. Szigorú és alapos teszteket végeztek. Az mRNS vakcina technológiája nem a semmiből érkezett, a fejlesztése már három évtizede tart.
  • Az mRNS nem képes megváltoztatni a DNS-ünket.
  • A hosszú távú hatások még nem lehetnek ismertek, azt viszont tudjuk, hogy a hatóságok folyamatosan figyelik az oltóanyagok biztonságosságát, ennek köszönhető, hogy a legritkábban jelentkező mellékhatásokat is azonosítani tudják.
  • A fertőzés átvészelése természetes védelmet adhat, amelyet az oltás felerősíthet.