Rovatok

Egyre több gyermeket hagynak magukra a szüleik Szíria északi részén

Az elhagyott gyerekek többsége házasságon kívüli kapcsolatból született. De sokakról a háború okozta kilátástalan gazdasági helyzet miatt mondanak le a szüleik.

Younes Abo Amin, egy idlibi gyermekotthon alapítója arról számolt be, hogy Szíria északnyugati részén folyamatosan növekszik az elhagyott gyerekek száma. Ennek egyik oka, hogy a konzervatív társadalom számára elfogadhatatlanok a házasságon kívüli kapcsolatból született gyerekek, a másik pedig kétségkívül a romló gazdasági helyzet. 

Ahogy az a Euronews tudósításából kiderül, a Gyermekek Háza (House of the Child) másfél éve nyitotta meg kapuit Idlibben, ahova azóta 161 árvát fogadott be Younes és 20 fős csapata. A hozzájuk kerülő gyerekeknek nincs otthonuk, családjuk, de sok esetben egyáltalán nem is tudják, kik a szüleik. Az otthonban ételt, pszichológiai és oktatási támogatást kapnak, már amennyire a szűkös költségvetés ezt lehetővé teszi. A cél, hogy a gyerekeket végül megfelelő nevelőcsaládoknál helyezzék el. 

„Az otthonunk népszerűségének hála sok család jelentkezik, és regisztrálják magukat. Végzünk egy kezdeti felmérést, hogy tudjuk, alkalmasak-e az örökbefogadásra, aztán szűrjük a neveket, és kiválasztjuk a legmegfelelőbbet. Később minden családot értékelünk, és mindig azt választjuk ki, amelyik az adott gyerekhez, az ő ellátásához igazán megfelelő” ‒ magyarázza az intézményvezető.

Az alapító azt is elmondta, hogy az elhagyott újszülöttek, és az ismeretlen szülőkkel rendelkező gyerekek különösen nagy szimpátiát váltanak ki a közösség tagjaiból. Ezekben az ügyekben mindenki együttműködik, főleg, mivel ez egy meglehetősen szokatlan jelenség volt eddig Szíria északi részén. 

Az elhagyott szíriai gyerekek életkörülményeiről az Euronews készített anyagot: 

Címoldali kép: Szíriai menekült kislány (Shutterstock)