Rovatok

Nő a cukorbeteg gyerekek száma

A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából indul figyelemfelkeltő kampány, amelyben hangsúlyozzák, hogy a cukorbetegség egyre gyakrabban érinti a legkisebb korosztályt.

A diabétesszel diagnosztizáltak száma folyamatosan növekszik – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2019-re vonatkozó adataiból, amely szerint két évvel ezelőtt 1,1 millió felnőtt és ötezer gyermek élt cukorbetegséggel hazánkban. 

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy 

az 1-es típusú diabétesz a legkisebbeket is egyre nagyobb számban érinti. Az sem ritka, hogy a diagnózis már csecsemőkorban kiderül, a nehézségek ilyenkor egy életen át elkísérik a családot 

– írja a csalad.hu

Mint elhangzott, a kormány célja, hogy minden eszközzel segítse a betegségtől szenvedő gyerekeket és családjaikat. A legkorszerűbb inzulinpumpát és várcukormérésre alkalmas szenzort például már szinte teljes körű állami támogatással be lehet szerezni. Emellett dolgoznak rajta, hogy az iskolákban és köznevelési intézményekben minden segítséget megkapjanak a diabéteszes gyerekek, lehetővé teszik például, hogy ők is részt vegyenek a sportolásban, illetve hogy a közétkeztetés a legmagasabb színvonalon álljon rendelkezésükre. A terveikben szerepel az is, hogy a jövőben a szülő otthon maradhasson GYOD-on beteg gyermekével, amennyiben szükséges. Hogy mindez mikor valósul meg, arról nem tett említést a tárca nélküli miniszter.

A Nemzetközi Diabétesz Világnap (november 14.) alkalmából szakértők is felhívták a figyelmet a téma fontosságára. Vágási Anna pécsi dietetikus a pécsma portálnak arról számolt be, hogy 

ma Magyarországon tíz emberből egy diagnosztizált cukorbeteg, emellett nagyon sokan vannak a prediabétesz állapotában, vagyis amikor a vércukorszint magasabb a normálisnál, de még nem alakult ki a cukorbetegség. 

A szakember elmondta, hogy a klinikai tünetek eltérőek lehetnek, de a klasszikus jelek közé tartozik például a fokozott vizeletürítés, az állandó szomjúságérzet és a szájszárazság. A szemromlás, a vesekárosodás, az érszűkület, a szív- és érrendszeri betegségek, a reprodukciós problémák vagy a fertőzésekre való fokozott hajlam a súlyosabb szövődmények közé tartoznak. A tünetek fennállása esetén mindenképp indokolt a vércukorszint meghatározása, a betegség típusának megállapításához azonban további laboratóriumi tesztekre van szükség. 2-es típusú diabétesz esetén a megfelelő életmód is elegendő kezelés lehet, az 1-es típusnál viszont mindenképp inzulinpótlásra és diétára van szükség. 

A dietetikus tanácsai

Vágási Anna dietetikus néhány tanácsot is megfogalmazott, amelyek betartásával sokat tehetünk a betegség megelőzése, illetve a magas vércukorszint kezelése érdekében: 

– A megfelelő táplálkozás önmagában nem elég, fontos azt az egyénre szabni. Az ideális kalória- és tápanyagbevitel mértékét befolyásolja például a testtömeg vagy az egyéb betegségekre való hajlam, ezeket figyelembe kell venni az étrend kialakításakor.

– Legalább öt zöldség- és gyümölcsadag fogyasztása naponta. 

– 25-30 gramm rost fogyasztása naponta.

– A rostbevitelt növelhetjük, ha hagyományos helyett teljes kiőrlésű termékeket fogyasztunk.

– A rizs vagy burgonya helyett válasszuk inkább a rostban gazdagabb kölest vagy hajdinát. 

– Kerüljük a natív cukrot tartalmazó élelmiszereket. Helyettesítsük őket mesterséges édesítőszerekkel vagy cukorpótlókkal. 

– Használjunk zsírszegény alapanyagokat. 

Címoldali kép: Shutterstock