Rovatok

Kovács Patrícia és Kulka János is szerepel az új szivárványcsaládos kampányban

#ugyanaz címmel újabb kampányt indít a Szivárványcsaládokért Alapítvány a gyermekjogok világnapja alkalmából, amelyhez ezúttal olyan hírességek csatlakoztak, mint Kovács Patrícia és Kulka János.

Egy évvel ezelőtt indította el A család az család elnevezésű kampányt a Szivárványcsaládokért Alapítvány, miután az igazságügyi miniszter benyújtott egy törvénymódosítási javaslatot, hogy szinte teljesen ellehetetlenítse az egyedülálló szülők örökbefogadását. A nem sokkal később elfogadott törvénymódosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy csak azok a gyermekek kerülhetnek egyedülálló örökbe fogadókhoz, akiket a házaspárok valamilyen okból, például koruk, nemzetiségük vagy betegségük miatt elutasítottak. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy az egyedülálló örökbefogadáshoz a családokért felelős tárca nélküli miniszter jóváhagyása szükséges. A mozgalomhoz akkor olyan hírességek csatlakoztak, mint Istenes Bence, Gulácsi Péter vagy Ördög Nóra, de az RTL Magyarország, az IKEA, és még számos nagy márka is kiállt az ügy mellett. Hogy a gyermekek érdekei hogyan sérülnek a folyamatban, arról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk. 

A Szivárványcsaládokért Alapítvány most újabb kampánnyal igyekszik megmutatni, hogy a szivárványcsaládok ugyanúgy gondoskodnak gyermekeikről és aggódnak értük, mint bármely másik magyar család. 

Ahogy a Telex írja, a gyermekjogok nemzetközi napján induló kampány fő üzenete az #ugyanaz. 

Az alapítvány által közzétett filmben plüssfigurák beszélgetnek a családi élet apró eseményeiről, szokásokról, hagyományokról, illetve a szeretet jeleiről. Három hétköznapi szituációban mutatják be, hogy a szivárványcsaládok életére ugyanúgy jellemző a törődés, az aggodalom és a szeretet, mint a többi családéra. Látjuk őket az orvosnál, gyermekük sportmérkőzésén, illetve esti családi rutinjuk közben. A Kovács Patrícia és Kulka János hangján megszólaló figurákat a Maszat mesekönyvek illusztrátora, Agócs Írisz tervezte. 

A kampány rámutat arra is, hogy az érintett gyerekek nem ugyanolyan fontosak a magyar állam számára, mint a hagyományos családmodellben nevelkedő társaik. 

Az alapítvány ezúttal is kifejtette, kutatások igazolják: az azonos nemű párok gyermekei nem teljesítenek rosszabbul társaiknál és nem vonzódnak gyakrabban saját nemükhöz. 

A #ugyanugy kampányban olyan neves szakemberek mondják el véleményüket a témában, mint Székely Zsuzsanna gyermekvédelmi-örökbefogadási szakember, Bojti Andrea gyermekpszichológus és Perintfalvi Rita teológus. Az UNICEF, a Gyermekjogi Civil Koalíció és a Háttér Társaság szintén csatlakoztak a mozgalomhoz. 

Címoldali kép: Szivárványcsaládokért Alapítvány