Rovatok

Akkora éhínség van Afganisztánban, hogy az emberek saját gyerekeiket adják el

A katasztrofális gazdasági és társadalmi helyzet miatt sok afgán család kényszerül arra, hogy eladja a gyermekét. A gyermekmunka és gyermekházasság egyre gyakoribb jelenség az országban.

Korábban a HVG számolt be arról az esetről, amikor egy kilencéves afgán kislányt házasságra kényszerítettek egy 55 éves férfival. A kis Parwana Malik édesapja, akkor azt nyilatkozta a CNN riporterének, hogy szégyelli magát, de nem volt más választása, valamiből etetnie kell nyolcfős családját. 

A gyermekéért 2200 dollár értékű jószágot, földterületet, és némi készpénzt kapott, ami néhány hónapra fedezi a család megélhetését. A kislányt megvásárló férfi ígéretet tett, hogy nem fogja verni a gyermeket, családtagként fogja kezelni, de dolgoznia biztosan kell. 

Szintén a HVG írta meg, hogy a tálib hatalomátvétel óta egyre több család kényszerül hasonló döntést hozni. Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezetője elmondta, olyan esetről is van tudomásuk, amikor valaki húsznapos lányát ajánlotta fel későbbi házasságra. 

Az ENSZ adatai szerint 2018-ban és 2019-ben 183 gyermekházasságot és 10 gyermekeladási esetet regisztráltak, az érintettek minden esetben 6-17 év közöttiek voltak. Az adatok ráadásul nem is az egész országra, hanem mindössze két tartományra vonatkoznak. A gyermekházasságokat illetően csak becsléseket tett a szervezet, eszerint a 15-49 év közötti nők 28 százaléka 18 éves kora előtt kötött házasságot. 

Most, a koronavírus-járvány, az élelmiszerhiány és a közelgő tél tovább rontja a helyzetet. Az eleve szegény sorban élő családok nagy része mélyszegénységbe került, átmeneti megoldásnak pedig saját gyermekük eladását látják. Az éhező afgán családok életkörülményeiről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

A lányok esélyeit tovább csorbítja a talibán korlátozás, miszerint a legtöbb tinédzser lány továbbra sem mehet vissza az iskolába. Az UNICEF helyi partnerei igyekeznek felhívni a figyelmet a hosszú távú következményekre: 

a 18 éves koruk előtt házasodó lányok gyakrabban maradnak ki az iskolából, emiatt a munkaerőpiacon is nehezebben találják meg a helyüket, nagyobb valószínűséggel lesznek családon belüli erőszak áldozatai, és esetükben a terhességi és szülési komplikációk esélyei is magasabbak. 

Az UNICEF segélyprogramjának célja, hogy segítse az afgán családok szegénység elleni küzdelmét, így fellépve az éhezés, a gyermekmunka és a gyermekházasságok ellen. Henrietta Fore szerint ez azonban nem elég, ezért felszólította a helyi hatóságokat, hogy hozzanak konkrét intézkedéseket a családok és a lányok védelme érdekében, nyissák meg előttük az iskolák kapuit, ugyanúgy, ahogyan a női tanárok előtt is.