Rovatok

Eljárás indult egy magyar youtuber ellen, aki egy 11 éves kislányt akart rávenni, hogy vetkőzzön le

Osváth Zsolt youtuber a napokban tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki kompromittáló fotók küldésére vett rá egy kislányt. Most videójában figyelmezteti a szülőket az internet gyerekeket fenyegető veszélyeire.

A mannin nevű YouTube-csatorna körülbelül egy hete osztotta meg videóját egy chatszobában történő beszélgetésről, amelyben egy magyar youtuber kompromittáló fotók és videók küldésére próbált rávenni egy 11 éves kislányt. A férfi többek között arra kérte a lányt, hogy húzza fel a pólóját, illetve „csinálja azt, amit a múltkor”, ami arra enged következtetni, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor a szexuális ragadozó pornográf tartalmakat csalt ki a gyermektől. 

„Egy gyermek naivitását, kizsákmányolását láthatjuk ezen a screen videón” ‒ mondja saját vlogjában Osváth Zsolt ZSHOW time nevezetű csatornáján. 

Osváth nemcsak egy figyelemfelhívó videót készített, hanem feljelentést is tett a 9. kerületi rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen, ahol egy kifejezetten kiberbűnözésre szakosodott kolléga hallgatta ki. 

A 444! információ szerint a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya azonosította a 18 éves youtubert, akinél házkutatást tartottak, lefoglalták számítástechnikai eszközeit, az esettel kapcsolatban pedig kihallgatták. Ahogy Osváth is hangsúlyozta videójában, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, azaz amíg nincs bizonyítva, hogy valóban ő chatelt a kislánnyal, addig nem lehet sem bűnözőnek, sem pedofilnak nevezni. (A szóban forgó youtuber tagadta az ellene irányuló vádakat, állítása szerint valaki az ő nevében, az ő profilján keresztül követte el ezeket a rémtetteket.) 

Osváth Zsolt azt javasolja a szülőknek, hogy beszélgessenek gyermekeikkel az internet veszélyeiről, figyelmeztessék őket, hogy ami oda felkerül, az ott is marad. Nyomatékosan kéri a szülőket, hogy ők se posztoljanak meztelen, cukinak szánt tartalmakat a közösségi médiába a gyermekeikről. Hozzáteszi, érdemes a kiskorúak által használt számítástechnikai eszközöket látható helyre tenni, és folyamatosan ellenőrizni, hogy kiket követnek a gyerekek különböző platformokon. 

A vlogger a társadalmi felelősségvállalás fontosságára is felhívja a figyelmet. Nézőit arra biztatja, ha hasonló esetről van tudomásuk, tegyenek feljelentést akár személyesen, akár e-mailben. Mint mondja, presszionálásra van szükség, hogy az ügy mihamarabb lezárulhasson. Követőit és nézőit arra kéri, juttassák el üzenetét minél több helyre, főleg a kizsákmányolás veszélyének fokozottan kitett kiskorú korosztálynak. 

A rendőrség az üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, mennyire fontos felhívni a szülők figyelmét arra, hogyan vigyázhatnak magukra a gyermekeik az interneten.

A rendőrség felhívását ITT találjátok.

Címoldali kép: Shutterstock