Rovatok

Hét serdülőből egy mentális betegségben szenved

Az UNICEF kutatásából kiderült, hogy a 10-19 éves korosztály mentális egészsége már a járvány előtt is aggasztó volt, a pandémia viszont olyannyira súlyosbított a helyzetet, hogy mostanra hétből egy serdülő küzd valamilyen mentális problémával. 

Az On my Mind – A gyermekek mentális egészségének javítása, védelme és gondozása című UNICEF jelentés szerint a serdülők mentális állapota már a pandémiát megelőző időszakban is kritikus volt, a járvány azonban olyan mértékben súlyosbította a helyzetet, hogy mostanra az egész generáció mentális egészsége veszélybe került. Csak Európában 9 millió kamaszt érint a probléma. 

A globálisan végzett kutatás eredményei szerint a világon ma hét 10-19 éves serdülőből egy mentális betegségben szenved. A 15-19 éves korosztályban az öngyilkosság globálisan a negyedik leggyakoribb halálozási ok, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig a második. A becslések szerint öngyilkosságot kevesebb mint 11 percenként követ el valaki ebből a korosztályból, azaz évente körülbelül 45 800 fiatal vet véget az életének önkezűleg.

Az is kiderült, hogy 

a serdülők mentális problémáinak 40 százaléka köthető szorongáshoz és depresszióhoz.

Az UNICEF Magyarország 2021 nyarán többkörös hazai kutatás keretében vizsgálta, hogy hogyan hatott a járvány a magyar fiatalok mentális állapotára. A felmérés során szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek, illetve maguk az érintettek számoltak be tapasztalataikról. 

A kutatásban részt vevő szülők fele szerint 

romlott a gyermekek mentális egészsége a pandémia, a karantén és az online oktatás ideje alatt. A legtöbben arról számoltak be, hogy gyermekük nyugtalanabb, figyelmetlenebb lett, elvonult a világ elől vagy szorongott. A 11-18 éves korosztályban az alvászavar, a „befelé fordulás” és a motiválatlanság jelentkezett leggyakrabban. 

A szülőket az intézmények bezárásával kapcsolatos nehézségekről is megkérdezték. A kutatási eredmények szerint minden harmadik magyar családban nőtt a feszültség a járvány hatására. A szülők 40 százaléka türelmetlenségről és a minőségi idő hiányáról számolt be. Körülbelül minden tizedik család életében jelentkeztek olyan körülmények, amelyek megnehezítették az online tanulást. Utóbbi hatványozottan jellemző volt az egyszülős családok esetében. 

Az UNICEF idén a Gyermekek Világnapja alkalmából Nézz szembe a problémával! címmel indított kampányt, hogy felhívja a figyelmet a mentális terheket cipelő gyerekek állapotára. A részvevőket arra kérték, hogy készítsenek egy fotót saját szemükről és posztolják azt a közösségi médiában a problémát összefoglaló szöveggel együtt. 

Lelki elsősegély-szolgálatok:

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély-számot!

Lelki elsősegély telefonszolgálatok – Kapcsolj Egyből

Öngyilkosságmegelőzés – Alapítvány az Öngyilkosság Ellen