Rovatok

Civil szervezetek tiltakoznak a magyar szülészeti ellátás áldatlan állapota ellen

Az EMMA Egyesület és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom tagjai tüntetést szerveznek november 28-án, vasárnap a Kossuth téren, hogy felhívják a figyelmet a hazai szülészeti ellátásban uralkodó áldatlan állapotokra.

A kismamák és újszülöttek emberi jogainak sárba tiprása évtizedes múltra visszatekintő probléma, melyet a COVID-19 járvány tovább fokozott. 

Korábban Enyedi Ildikó, filmrendező, forgatókönyvíró is arról számolt be egy, a Partizánnak adott interjújában, hogy a magyar kisgyerekes családok többségében boldog anyákat látunk ugyan, a legtöbben azonban komoly PTSD-től (poszttraumás stressz szindrómától) szenvednek, a terhesség ideje alatt átélt méltatlanság, semmibevevés és kioktatás következtében. A rendező hozzátette, a haldoklók ugyanezt a bánásmódot tapasztalják meg.

Csak megszületni és meghalni ne kelljen ebben az országban

mondta Enyedi. 

Keszler Viktória, a Másállapotot a szülészetben! nevű mozgalom tagja és Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó, az EMMA Egyesület munkatársa szintén a Partizánnak meséltek a november 28-án tartandó tüntetés részleteiről. A demonstráció egy közös kiállás lesz a szülészeti rendszer pozitív változásaiért. Célja, láttatni, hogy a jelenlegi szülészeti ellátás sem a családok, sem a szakemberek érdekeit nem szolgálja, hosszú távon károkat okoz mind fizikai, mind mentális, mind pedig szociális értelemben. A mozgalommal a döntéshozók figyelmét szeretnék ráirányítani a problémára, hogy a már meglévő jogszabályok betartása biztosítva legyen, illetve, hogy a szülészeti erőszak végleg felszámolásra kerüljön. 

Szülészeti erőszak minden olyan élmény, aminél a nő azt éli meg, hogy az ő akarata és tudta ellenére olyan esemény történt vele, ami félelemmel töltötte el, bántásnak élte meg, életét vagy gyermeke életét bizonytalanságban érezte

– magyarázta Csörgő Andrea. 

Keszler Viktória hozzátette, ide tartozik minden olyan beavatkozás és bánásmód is, melyhez az anya nem adhatta beleegyezését, vagy amikor egy nő csak a káros és elavult beavatkozások közül választhat. 

A két szakértő arról is beszélt, hogy a hálapénzrendszer megszüntetése gyakorlatilag az utolsó eszközt vette el a várandós kismamák kezéből, hiszen a körzetes intézmények kifejezetten bántalmazók tudnak lenni. A döntés ráadásul hirtelen, egyik napról a másikra került bevezetésre, nem volt rendesen előkészítve, ami csak fokozta az érintettek bizonytalanságát. 

Hasonló hatást idézett elő a koronavírus-járvány, hiszen a szülés előtt álló családok nem tudták, mi fog velük történni, ki lehet jelen a szüléskor, mi történik, ha az anyuka elkapja a betegséget. A szakértők szerint számos panasz érkezett hozzájuk, hogy a jogszabályok ellenére a koronavírusos édesanyától elvették kisbabáját vagy indokolatlanul korán indították meg a szülést időzített császármetszéssel. A szülők mindeközben teljes bizonytalanságban és eszköztelenül álltak a helyzet előtt. 

A november 28-ára meghirdetett tüntetésen a hasonló tapasztalatokat átélt nők egy-egy követ helyeznek el a Kossuth téren fájdalmuk jelképeként azzal a céllal, hogy ezeket majd a döntéshozók, a kormány szedi össze helyettük, akik így jelzik elköteleződésüket az ügy mellett. 

Az esemény Facebook-oldalát ITT találjátok.