Rovatok

Tízből csak két felnőtt lépne közbe, ha gyermekbántalmazásnak lenne tanúja

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány idei kutatása szerint a felnőttek elítélik a gyermekbántalmazást, mégis csak nagyon kevesen lépnének fel egy gyermek védelme érdekében.

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány átfogó kutatást készített a gyermekbántalmazás társadalmi elfogadottságáról és a közösségi gyermekvédelemről. A kutatás során szerették volna felmérni, hogy hogyan vélekednek a gyerekek és a felnőttek a gyermekbántalmazásról, illetve hogy mennyire erős a gyermekvédelem Magyarországon. A háromrészes kutatás keretében 10 877 felnőtt és 1400 gyermek töltötte ki az online kérdőíveket, emellett egy helyi közösség fókuszcsoportos vizsgálatát is elvégezték.

A kutatási eredményekről a Telex készített összefoglalót a november 20-i Gyermekjogi Világnap alkalmából. Eszerint tízből kilenc felnőtt egyetért azzal, hogy a gyermekek védelme az egész társadalom feladata, egy szülő sem fegyelmezheti kizárólag úgy a gyermekét, ahogyan azt jónak látja. Ennek ellenére 

mindössze csak tízből két felnőtt lépne közbe vagy értesítené a hatóságot, ha egy gyermekkel szembeni erőszaknak lenne tanúja. Az alapítvány szerint az esetek jelentős része így továbbra is rejtve marad. 

A válaszadók egyetértek abban, hogy a szexuális vagy súlyos fizikai bántalmazás és az egészségkárosító elhanyagolás elfogadhatatlan gyerekekkel szembeni erőszaknak számítanak.  A pofonnal és a kiabálással szemben viszont jóval megengedőbbek voltak a felnőttek, 15 százalékuk úgy vélte, a szülőnek jogában áll megütni a gyermekét, hogy leszoktassa bizonyos viselkedésekről. 

A kiabálást és megszégyenítést tartották a legkevésbé erőszaknak, sőt, tízből hét szülő fegyelmezi így gyermekét. 

A gyerekek válaszaiból is az derült ki, hogy azért nem meséltek róla korábban, mert nem tartották jelentős problémának. 

Az Alapítvány a gyerekek nézőpontjából is megvizsgálta a fenti kérdéseket. A kutatás szerint a gyerekek eleve csak a súlyos erőszakról kapnak felvilágosítást, a hétköznapibb szituációk ritkán kerülnek szóba a felnőttekkel történő beszélgetések során. Tízből mindössze hat megkérdezett gyerek tudta, hogy ők is tehetnek jelzést, ha bántalmazást tapasztalnak. 84,1 százalékuk úgy tudja, a gyermekjóléti szolgálatnál kell erre vonatkozó bejelentést tenni, 65,1 százalékuk a rendőrséghez, 53 százalékuk pedig az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulna. Ezenkívül többekben felmerült, hogy az ombudsmant, a helyi önkormányzatot vagy a civil szervezeteket keresnék fel a problémával. 

Család- és Gyermekjóléti Szolgálat

Egy gyermek bántalmazása, veszélyeztetése vagy elhanyagolása esetén a gyermekjóléti szolgálatnál lehet bejelentést tenni. Amennyiben súlyos bántalmazás vagy a gyermek életét veszélyeztető szituáció áll fent, a gyermekvédelmi szakemberek kezdeményezik a hatósági intézkedést, azaz értesítik a rendőrséget és/vagy a gyámhivatalt.

Címoldali kép: Shutterstock