Rovatok

Azzal vádolják a Facebookot, hogy szándékosan növelni akarja a gyerekek közösségi médiában töltött idejét

A közösségi médiával kapcsolatban továbbra is vitatott téma, hogy miként hat a gyerekek mentális egészségére. Ezúttal az Egyesült Államokban indult vizsgálat, hogy kiderüljön, hogyan éri el a Meta, hogy a gyerekek minél több időt töltsenek az alkalmazásaival.

Egyre több olyan kutatás lát napvilágot, amely azt állítja, hogy a közösségi média használata és a depresszió, a testképzavarok, illetve a mentális problémák között összefüggés van. 

A Qubit szerint Mark Zuckerberg egy márciusi meghallgatáson azt nyilatkozta, hogy a Facebook (most már Meta) saját belső kutatást is indított, hogy kiderüljön, milyen hatással van a közösségi média a gyerekekre. Az eredményeket azonban nem hozták nyilvánosságra. A képviselők szerint a titkolózás az ő álláspontjukat támasztja alán, hiszen ha a Facebook számára kedvezőek lennének az eredmények, biztosan közzétették volna azokat. 

A Quibit szeptemberben arról is írt, hogy egy kiszivárogtatott dokumentum szerint a Facebook már 2019 óta kutatja a közösségi média fiatalok lelkiállapotára gyakorolt hatásait. 

A vizsgálatok többször kimutatták, hogy a platformok, azon belül is leginkább az Instagram, súlyos testképzavarokat okoznak a tizenéves lányoknál. Minden harmadik tinédzser lánynál rontjuk a fennálló testképzavaraikat” – áll egy 2019-es, belső használatra szánt prezentációban. 

Az Instagram a „tökéletes” test mítoszát népszerűsítő bejegyzések visszafogásának ígéretével próbált védekezni a kiszivárogtatott jelentésekkel szemben. Karina Newton, a vállalat közösségi kapcsolatokért felelős vezetője azzal reagált a vádakra, hogy a kutatások vegyes eredményeket hoztak, a szorongás világjelenség, ami nem csak a közösségi médiában van jelen, a vállalat pedig számos erőfeszítést tett, hogy visszaszorítsa az önbántalmazást, az evészavarokat, az öngyilkosságot és a zaklatást. 

Úgy tűnik, a probléma már magasabb szintekre is eljutott. A Marketing Morzsák a The Verge cikke alapján arról számolt be, hogy kilenc amerikai állam főügyésze vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan növeli a Meta a gyerekek elköteleződését a különböző alkalmazások iránt, és ennek milyen negatív hatásai lehetnek. 

Az ügyészek azzal vádolják a vállalatot, hogy különböző technikákkal szándékosan növelik a gyerekek alkalmazással töltött idejét annak ellenére, hogy a negatív hatásokat saját belső kutatásaik is megerősítették. 

A vizsgálatban résztvevő tisztviselők közül többen kérték a Metát arra is, hogy vesse el a gyerekeknek szóló Instagram ötletét. A cég hivatalos közleménye szerint azonban egyelőre csak szüneteltetni fogják a projektet. 

Címoldali kép: Mark Zuckerberg (Fotó: Shutterstock)