Rovatok

Hamarosan Magyarországon is megkezdődhet az 5-11 évesek oltása

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtöki közleményében jelentette be, hogy jóváhagyásra javasolja a Pfizer-BioNtech-vakcinát az 5-11 évesek számára.

Más országokban már javában zajlik a gyerekek koronavírus elleni oltása. Kínában október vége óta oltják a 3-11 éves korosztályt Sinovac, illetve Sinopharm vakcinával. Az Egyesült Államokban november 2., Izraelben pedig november 10. óta oltják ezt a korcsoportot a Pfizer vakcinájával. 

Úgy tűnik, hogy hamarosan Európában is megkezdik a gyerekek oltását, mivel az Európai Gyógyszerügynökség csütörtökön a Pfizerrel történő oltás jóváhagyását javasolta. A gyerekek oltásával kapcsolatos tudnivalókat a Telex gyűjtötte össze. 

Az 5-11 évesek várhatóan két adag oltóanyagot fognak kapni, háromhetes különbséggel, ők azonban az eredeti dózisnak csak egyharmadát kapják majd, 30 mikrogramm helyett 10 mikrogrammot. 

A klinikai vizsgálatok során a vakcina biztonságosnak bizonyult. Ezek szerint 90,7 százalékos hatékonysággal előzi meg a tünetes fertőzést. Súlyos betegség egyetlen tesztalany esetében sem mutatkozott, csak enyhe mellékhatások léptek fel.  

Az 5-11 éves korosztály oltása ‒ az amerikai gyakorlathoz hasonlóan ‒ kifejezetten a számukra csomagolt vakcinával történik majd. Korábban a kormány azt közölte, hogy uniós beszerzésből nem vásárol több felnőttvakcinát, a gyerekeknek szánt vakcina viszont ebből a forrásból lesz beszerezve. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a november 11-i kormányinfón elmondta, hogy az EMA döntése után azonnal megkezdik az előkészületeket, és amint lehetséges, a gyerekek oltását. 

A Telex forrása szerint a gyerekeknek szánt vakcinák december végén lesznek elérhetőek az uniós tagállamokban. 

Várhatóan a Moderna vakcinája is megkapja hamarosan az engedélyt, először az Egyesült Államokban, majd az EU-ban is. A 12-17 éveseket július vége óta lehet ezzel a vakcinával oltani az Unióban, Magyarország viszont ezt a korosztályt sem oltotta Modernával, így ha engedélyt is kap, az a magyar 5-11 éveseket nem fogja érinteni.