Rovatok

Egy rajzfilmhős miatt jelentette fel a Magyar Nemzet a Netflixet

A Magyar Nemzet feljelentette a Netflixet, mert nem adott korhatár-besorolást egy mesesorozatnak, amelyben nembináris karakter és meleg szülők is szerepelnek.

Ezúttal a Netflix egyik animációs sorozata, pontosabban Fred, a bölény verte ki a biztosítékot a Magyar Nemzetnél. A Ridley Jones című, gyerekeknek szóló mesesorozat egy múzeumban játszódik, ahol éjszaka minden életre kel, a főszereplő kíváncsi kislány, Ridley és barátai pedig mindenféle kalandokba keverednek. 

A MEDIA 1 számolt be róla, hogy a Magyar Nemzet feljelentést tett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. A napilap azt sérelmezte, hogy a mese nem kapott korhatár-besorolást, annak ellenére, hogy szerepel benne egy nembináris bölény karakter, egy másik szereplőnek pedig két apukája van. (Nembináris: aki sem férfiként, sem nőként nem határozza meg magát, kívül helyezkedik a kétváltozós genderen ‒ a szerk.)  A lap szerint a Netflix ezzel megsértette a nemrég bevezetett „melegpropaganda” törvényt. 

Freddel, a nembináris bölény karakterrel kapcsolatban a sorozat készítője és forgatókönyvírója, Chris Nee is megszólalt korábban: „Fred sok olyan dolgot kifejez, amelyet meleg gyerekként magam is megéltem a ’70-es, ’80-as években”. A kérdésre, hogy mit üzenne azoknak, akik szerint a mese célközönsége túl fiatal ahhoz, hogy ilyen genderkérdésekkel szembesüljön, azt válaszolta:

Ez történik a való világban is, mi csak reflektálunk rá. Ha homokba dugjuk a fejünket, az nem változtat semmin, csak azt érjük el vele, hogy nem támogatjuk eléggé azokat a gyerekeket, akik hasonló tapasztalatokon mennek keresztül.

A Magyar Nemzet feljelentésének végül nem lett következménye, mert ‒ ahogy az NMHH is közölte ‒ a Médiatanács csak a magyar joghatóság alá tartozó ügyekben tud eljárni, és mivel a Netflix székhelye Hollandiában van, a magyar törvények nem vonatkoznak rá. 

Szintén a MEDIA 1 számolt be egy nemrég Oroszországban történt hasonló esetről, ahol már 2013-ban megalkottak egy, a magyarhoz hasonló homofób propagandatörvényt. 

A családok védelméért felelős biztos azért tett panaszt az orosz Belügyminisztériumnál, mert véleménye szerint a Netflix megsértette azt a törvényt, amely kimondja, hogy a „nem hagyományos szexuális kapcsolatokról szóló” tartalmakat 18-as korhatár-besorolással lehet csak vetíteni Oroszországban. A Vedomosti orosz napilap szerint, mivel a Netflix csak 16-os korhatárra sorolta be ezeket a filmeket, így akár 1 millió rubel (13.400 dollár) pénzbírságot is kaphat, sőt a szolgáltatás felfüggesztése is szóba került. Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy mi lett a panasz következménye, a napilap szerint azonban az orosz hatóságok az elmúlt hetekben már az online streaming-szolgáltatások szabályozásának megváltoztatásáról tárgyaltak.