Rovatok

Közös gyermekvédelmi programot indított a MOB és a Hintalovon Alapítvány

A NEMECSEK Sport kezdeményezés keretében összefogott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, hogy olimpikonok és sportszakértők segítségével lefektesse a gyermekek védelmére vonatkozó irányelveket a sport területén.

Az elmúlt hetekben nagy port kavart, amikor több hazai élsportoló – köztük Cseh László – azzal vádolta Turi Györgyöt, a Magyar Úszószövetség szakmai alelnökét, hogy edzői módszereivel traumatizálta, fizikai és lelki terrorban tartotta őket. Az eset kivizsgálására a szövetség vizsgálóbizottságot állított fel. Turi múlt héten lemondott az alelnöki posztjáról és az edzőbizottság elnöki tisztéről, de úgy tűnik, klubjában, a Kőbánya SC-ben továbbra is szakosztályvezetőként irányítja majd az egyesületet – írja a HVG.

Az edzői módszerek megváltoztatása és a sportoló gyermekek védelme érdekében november 23-án egy új gyermekvédelmi program indult útjára NEMECSEK Sport néven, amelynek célja olyan új irányelvek kidolgozása, melyek biztonságosabbá tehetik a sport világát a gyerekek számára – olvasható a Hintalovon közleményében

A gyermekvédelmi NEMECSEK Programot két évvel ezelőtt indította el az alapítvány, ennek során merült fel, hogy olyan irányelvek kidolgozására lenne szükség, amelyek minden gyermekekkel foglalkozó sportszervezet számára iránymutatóak lehetnek. Ezek kidolgozásában egy kifejezetten erre a célra létrehozott Tanácsadó Testület segített, amelyben helyet kapott többek között három olimpikon,  Cseh László, Csipes Tamara és Szilágyi Liliána is. A testület tagjaként  testnevelő, szakpszichológus, szociológus és gyermekvédelmi szakember is segített az előkészítés és kidolgozás folyamatában. 

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke kifejtette, a Hintalovon Alapítvánnyal kötött megállapodásuk nem csupán szimbolikus, hanem a hazai élsport problémáira reflektáló stratégiai megállapodás.

Alapvető feladatunknak érezzük a gyerekek jogaival, illetve a bántalmazás megelőzésével és kezelésével kapcsolatos tudás elmélyítését, valamint átfogó, az olimpiai család számára iránymutató gyermekvédelmi irányelvek kidolgozását és alkalmazását

‒ tette hozzá.

A program célja, hogy egy, a gyermekek jogaira és biztonságára vonatkozó szemléletformálás induljon el a hazai sportéletben, amelyet a mindenki számára elérhető edukációs anyagokkal, figyelemfelhívó kampánnyal, ingyenes tanácsadással és szakmai kurzusokkal szeretnének megvalósítani. Az irányelvek kidolgozásában fontos szerepe van a gyerekek véleményének is, ezért a NEMECSEK Sport program 2022-ben saját kutatás keretében fogja feltérképezni a gyerekek tapasztalatait.