Rovatok

Kártérítést kap a kismama, akit „ismétlődő szülés veszélye miatt” nem alkalmaztak egy állami szervnél

A Magyar Helsinki Bizottság segítségével nyert pert egy anyuka, akit a GYED után nem akartak visszavenni egy országos állami szervhez dolgozni. A hivatal elismerte a jogsértést, és ötmillió forint kártérítést fizet.

Egy korábbi cikkünkben már részletesen írtunk arról, hogy számos nőt hátrányos megkülönböztetés és jogsérelem ér a munkaerőpiacon, amikor azért nem kap meg egy állást vagy nem hosszabbítják meg szerződését, mert „fennáll annak a veszélye”, hogy szülni fog. 

Ez történt akkor is, amikor 

az egyik országos állami szervnél nem hosszabbították meg egy GYED-ről visszatérő kismama szerződését „ismétlődő szülés veszélyére” hivatkozva. 

A Magyar Helsinki Bizottság a Facebookon számolt be jogvédő sikeréről és a pereskedés lezárulásáról.  

A munkáltató elismerte, hogy jogszerűtlenül járt el, amikor a GYED-ről visszatérő kismama álláspályázatát nem fogadta el, kártérítésként ötmillió forintot fizet egykori munkavállalójának. 

A kismamát Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte az ügyben, aki a per után így foglalta össze az eset tanulságát: 

Minden szempontból elfogadhatatlan, hogy egy munkavállaló nőt az esetleges jövőbeli várandóssága miatt ne alkalmazzanak. Különösen súlyos ez a jogsértés, mert egy állami szervnél történt és több nő is áldozata lett. Sokat hallunk mostanság népességfogyásról, családvédelemről, babaváró támogatásról meg a nők kötelességéről. De jól látszik, az államnak a saját háza táján is akad tennivalója, hogy a szülő nőket és kismamákat ne érje hátrány.

Címoldali kép: Facebook/Helsinki Bizottság