Rovatok

„Lehet, hogy szűk lesz egy kicsit, majd a férje bejáratja”

Vasárnapig még megtekinthető Kajlik Eszter Még egyet apuka kedvéért című rövidfilmje, amely az embertelen és szexista szülőszobai gyakorlatról, a „férjöltés”-ről szól.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, november 28-án az EMMA Egyesület és a Másállapotot a szülészetben! mozgalom szervezésében tüntetést tartottak a Kossuth téren, hogy felhívják a figyelmet a hazai szülészeti ellátásban uralkodó áldatlan állapotokra. A NŐ a hangunk! elnevezésű országos megmozdulás keretében ezen a héten, vasárnap estig ingyenesen megtekinthető Kajlik Eszter Még egyet apuka kedvéért című rövidfilmje. 

Az alkotó, aki a Freeszfe végzős hallgatója forgatókönyvírás alapszakon, a következő szavakkal mutatja be a filmjét: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a szülészeti erőszak témája ne legyen tabu; ismerjék el a súlyát, kerüljön be a köztudatba és alakuljon ki róla párbeszéd.” 

Fiatal nőként különösen megérint, amikor mások személyes tapasztalatairól olvasok. Ez késztetett arra, hogy készítsek egy animációs rövidfilmet a férjöltésről. A hitelesség jegyében a narráció olyan nők mondataiból áll össze, akik a férjöltés valódi elszenvedői.

A „férjöltés” nem az egyetlen embertelen gyakorlat a hazai egészségügyben. 

Az indokolatlanul gyakran alkalmazott császármetszés, a vajúdás alatti vizsgálat örvén végzett méhszájtágítás mellett a rutinszerű gátmetszés is a szülészeti erőszak minősített esete. A „férjöltés” csak hab a tortán, amelynek a nyomát a nők a testükben hordozzák életük végéig. 

Az eljárás mindeközben családellenes is, mert a házas életet is tönkreteszi. Mindez a szülészeti viszonyok patriarchális jellegének (férfiuralom) riasztó hagyománya. 

Valójában szülészeti erőszaknak tekinthető minden olyan beavatkozás, amely nem a gyerek vagy az anya érdekeit szolgálja.

A filmet ITT tudjátok megnézni december 5-ig, Kajlik Eszter rajzait pedig ITT találjátok.

Címoldali kép: Szőnyi Tibor (ma Jávorszky Ödön) Kórház, Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály, Vác, 1972. (Fortepan/Urbán Tamás)