Rovatok

Embertelen körülmények között bányásszák a kobaltot a kongói gyerekek

A kongói gyermekmunkások esőben és sárban sem hagyják abba a kobalt bányászását. Körülbelül negyven forintnyi napi bérért kell belélegezniük az egészségkárosító port, hiszen munka nélkül élelemhez sem jutnak. Az ENSZ adatai szerint 2020-ban világszerte 160 millió gyerek volt áldozata a gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlatának.

A kobalt egy ezüstös-szürkés színű ásvány, amely elengedhetetlen a villanyautókat működtető akkumulátorok előállításához. Elsődleges lelőhelye a Kongói Demokratikus Köztársaság, ahol elképesztő körülmények között kizsákmányolt és megalázott felnőttek és gyerekek végzik a bányászati munkát. A modern akkumulátoripar áldozataira a Telex hívta fel a figyelmet. 

A Sky News még 2017-ben mutatott be egy Kongóban készült riportfilmet, melyben jól látszik, hogy 

nyolc-tizenkét éves gyerekek földet és köveket pakolnak a sárban. A gyerekmunkások esőben sem hagyják abba a munkát, hiszen ha nem kapják meg a bányászatért járó napi körülbelül negyven forintnak megfelelő összeget, ételt sem tudnak vásárolni. Mindeközben folyamatosan lélegzik be az ásványból származó egészségkárosító port. 

A riportban bemutatott nyolcéves kisfiú sorsa szerencsésen alakult: egy jótékonysági szervezetnek köszönhetően testvérével együtt elhagyhatták szülőfalujukat és iskolába járhattak. Ilyen szerencséje azonban csak nagyon kevés kongói gyermeknek van. 

Az International Rights Advocates jogsegélyszervezet 2019-ben tizennégy kongói család nevében indított pert a Dell-lel, a Google-lel, a Microsofttal és a Teslával szemben. Ahogy a bírósági iratokból kiderül, a családok gyermekei mind a brit tulajdonú Glencore bányavállalatnál dolgoztak, amikor megsérültek vagy életüket vesztették. A cég a brüsszeli Umicore-nak szállítja a nyersanyagot, ami aztán rajtuk keresztül jut el a nagy techcégekhez. A vád szerint az említett vállalatok több millió eszköz gyártásához használják fel a Kongóból származó kobaltot, és nem ellenőrzik kellő mértékben a nyersanyag forrását. 

A világsajtó csak a Sky News megrázó riportja után kezdett el foglalkozni a kongói kobaltbányászat ügyével, annak ellenére, hogy a térségben egyre nagyobb a kínai és az amerikai befolyás. A problémára azonban azóta sincs megoldás. 

A Telex cikke szerint a techvállalatoknál már látszik a törekvés a kobaltmentes akkumulátorok előállítására vonatkozóan, de iparági források szerint erre még legalább 2030-ig várni kell. 

Az unicef.hu beszámolójából kiderül, hogy az ILO (az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete) 2016-os adatai szerint 

világszerte körülbelül 218 millió 5-17 éves gyermeket érint a munkában való foglalkoztatottság. 

Közülük mintegy 152 millió áldozata a gyermekmunka kizsákmányoló gyakorlatának, és csaknem felük veszélyes munkát végez. A 2020-as adatok szerint ezt a számot ma már 160 millióra becsülik. 

Címoldali kép: YouTube/Sky News