Rovatok

Akár tíz év börtön is járhat iskolai bullyingért Franciaországban

Új törvényjavaslatot fogadtak el Franciaországban, melynek értelmében bűncselekmény lesz az iskolai bullying (bántalmazás). Pénzbírság és akár tíz évnyi börtönbüntetés is kiszabható érte.

Egyre több olyan cikket olvashatunk a hazai és nemzetközi sajtóban, amely arról számol be, hogy az iskolai bullying tragikus következményekkel végződik. Franciaországban például nemrég egy 14 éves lány lett öngyilkos az őt érő rasszista és homofób támadások miatt.

A 444.hu írta meg, hogy a francia parlament megszavazott egy új törvényjavaslatot, ami bűncselekménynek minősíti az iskolai bullyingot. A vádlottak akár három év börtönt és 45 ezer eurónyi pénzbírságot is kaphatnak. Ha egy sértett a zaklatások következtében öngyilkosságot hajt végre vagy kísérel meg, a büntetés tíz évre és 150 ezer euróra növekszik. A diákokat és oktatókat is védő törvény az iskolákra és egyetemekre fog vonatkozni. 

Becslések szerint Franciaországban tízből egy gyereket ér rendszeres és célzott piszkálás és megalázás. Hazánkban ez az arány jóval magasabb, egy 2019-es felmérés szerint a gyerekek 25%-a mondta azt, hogy bántalmazták valamilyen módon a társai az iskolában.

A javaslatot a centrista képviselő, Erwan Balanant terjesztette elő. Mint mondta, céljuk nem az, hogy gyerekeket küldjenek börtönbe, az igazságszolgáltatás figyelembe fogja venni a vádlottak életkorát. 

A javaslat támogatói között volt Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter is, aki szerint a törvény erős üzenet lesz mindenkinek: nem hagyják, hogy gyerekek élete menjen tönkre a bullying miatt. Hozzátette, a közösségi média csak ront a helyzeten, a törvényre pedig mindenképp szükség van, hogy be tudják tartatni a köztársaság értékeit. A baloldal ezzel szemben ellenvéleményt fogalmazott meg, szerintük a gyerekek kriminalizálása nem oldja meg a problémát. 

A törvénytervezetet szerdán hagyta jóvá az alsóház, így hamarosan a szenátus elé kerül. A világ egyik legszigorúbb bullyingellenes szabályozása várhatóan februárban lép majd hatályba. 

A Guardian szerint a jogszabályváltozásnak egy tájékoztató kampány is része. Emellett több forrás jut majd megelőzésre, oktatásra és a bullying hatásairól szóló programokra. 

Címoldali kép: Shutterstock