Rovatok

A lengyel kormány nyilvántartásba venné a terhességeket

Csaknem egy évvel azután, hogy Lengyelország bevezette a szinte teljes abortusztilalmat,  a kormány most arra készül, hogy központi nyilvántartásba vegye a terhességeket. A nőjogi aktivisták szerint a hatalom célja ezzel az, hogy lehetetlenné tegye, hogy a nők külföldre menjenek abortuszra.

A varsó kormány törvényjavaslata, amely 2022 januárjával lépne hatályba, egy olyan központi nyilvántartás létrehozását írná elő, amely számon tartja a terhességeket, az orvosoknak pedig minden terhességet és vetélést jelenteniük kell ‒ írta meg a 444.hu a Guardian tegnapi cikke alapján.

A nőjogi aktivisták szerint a nyilvántartással a kormány megakadályozná, hogy a nők külföldre mehessenek abortuszra, ami bevett gyakorlat lett az országban az abortusztörvény szigorítása óta.

A törvényjavaslat hírére kampány indult a közösségi oldalakon „Szeretném udvariasan jelenteni, hogy nem vagyok terhes” címen, ami arra ösztönzi a nőket, hogy küldjenek e-mailben fotókat használt egészségügyi betéteikről, tamponjaikról és fehérneműikről a lengyel egészségügyi minisztériumnak.

Ahogy az a 444.hu cikkében is olvasható, a minisztérium tagadta, hogy a projekt egy központosított terhességi nyilvántartást jelentene, szerintük a változtatások egyszerűen egy széleskörű digitalizációs projekt részét képezik, hogy könnyebb legyen betegségeket, például allergiákat nyilvántartani.

Az óriási társadalmi tiltakozást kiváltó, szigorított lengyel abortusztörvény idén januárban lépett hatályba. Azóta a lengyel nők számára megszűnt az abortusz lehetősége abban az esetben is, „ha az egészségügyi körülmények arra utalnak, hogy a magzat nagy valószínűséggel súlyos és visszafordíthatatlan mértékben károsodott, illetve az életét veszélyeztető, gyógyíthatatlan betegségben szenved. A hatályos szabályok szerint ezentúl már csak nemi erőszak, vérfertőzéssel fogant gyermek vagy az anya életét veszélyeztető terhesség esetén lehet abortuszt végezni.” ‒ olvasható a Telex januári cikkében.

Az Európai Parlament tavaly novemberi állásfoglalása ITT olvasható az abortuszhoz való jog de facto lengyelországi betiltásáról.