Rovatok

Kisgyermekes szülők, figyelem! Súlyos megbetegedést okozhat a két évnél fiatalabbaknál az RSV

Az RSV egy régóta ismert kórokozó, de évtizedek óta nem okozott akkora járványt, mint idén. Ráadásul az egyetlen védekezési eszköz ellene a megelőzés, mivel a fertőzésre nincs célzott terápia vagy gyógyszer.

A Semmelweis Egyetemen az elmúlt hónapokban nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma. A hirtelen egészségromlást esetükben nem a koronavírus, hanem egy másik, felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus) okozta ‒ olvasható a semmelweis.hun, az egyetem honlapján.

Az RSV egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, amely cseppfertőzéssel terjed, de 

évtizedek óta nem idézett ekkora járványt, mint idén 

– nyilatkozott a honlapnak dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ gyermekgyógyász elnöke, aki hozzátette, hogy a megbetegedés 

főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása (bronchiolitis) vagy akár tüdőgyulladás is, amely akadályozza az oxigénfelvételt.

A kórokozó gyors terjedésének kedvez a lappangási időszak, amely az első tünetek megjelenéséig, átlagosan 4-5 napig tart. A már megfertőződött személy ez idő alatt is átadhatja a kórokozót a környezetében lévőknek.

A gyermekorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőlégúti tünetekkel 

akkor kell azonnal orvoshoz fordulni, ha szapora légzést, zihálást, rohamokban jelentkező, csillapíthatatlan köhögést észlelünk a kisgyerekeknél. A kora- vagy újszülöttek esetében a táplálási nehezítettség is fontos figyelmeztető jel lehet a kiszáradás veszélye miatt. 

Jelenleg nincs a vírus által okozott fertőzésre célzott terápia vagy gyógyszer, ezért a megelőzésre különös hangsúlyt kell fektetni. Az ajánlott óvintézkedések ugyanazok, mint amiket a koronavírus-járvány során már megszoktunk:

  • gyakori kézmosás,
  • maszkhasználat, 
  • felületfertőtlenítés, 
  • szociális távolságtartás. 

Az RSV szilárd felületeken (például ajtókilincs, telefon) körülbelül 7-8 órán át marad fertőzőképes.

Címoldali kép: Shutterstock