Rovatok

Megnyerte az otthon gondozó anyák és gyermekeik perét a TASZ

Fogyatékos gyermeküket gondozó családok védelmében nyert pert a TASZ két állami szervvel szemben. Az ítélet kimondja: az állam köteles emberhez méltó, támogatott lakhatást biztosítani a családok számára.

Hazánkban a fogyatékossággal élő felnőtt emberek családjai két lehetőség közül választhatnak: vagy egy elzárt, több száz fős tömegintézményben helyezik el beteg családtagjukat, vagy munkájukat, szociális kapcsolataikat és életüket feláldozva saját maguk vállalják a napi 24 órás gondozás feladatát. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még 2017-ben indított személyiségi jogi pert hat fogyatékos gyermekét otthon nevelő édesanya védelmében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Szociális Gyermekvédelmi Főigazgatósággal szemben. A per során azzal vádolták az állami szerveket, hogy azok 

súlyosan megsértették, és máig sértik a családok emberi méltóságát, a magánélethez fűződő személyiségi jogaikat, illetve az egyenlő bánásmódhoz való alapjogukat 

– írja a Telex

A vád szerint a fogyatékosokért felelős állami szervek nem biztosítják a törvény által előírt megfelelő lakhatást a fővárosban és környékén a fogyatékos felnőtteket gondozó családok számára. 

A TASZ közleményében azt írta, a Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy az állami szervek súlyosan megsértették a hat család személyiségi jogait. Egyúttal kötelezték az érintett szerveket, hogy azonnal hozzanak létre támogatott lakhatási férőhelyeket a családok számára. A lelki szenvedések miatt pedig ötmillió forint nemvagyoni kártérítés illeti meg a felpereseket. 

Elmondhatatlanul örülünk a bíróság kirívóan magas színvonalú ítéletének, amely végre elégtételt jelenthet az évtizedek óta küzdő anyáknak és gyermekeiknek, és újra hitet adhat nekik és sorstársaiknak abban, hogy van értelme küzdeniük gyermekeik önálló lakhatásáért, saját méltóságukért

– mondta Boros Ilona, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője az ítéletet követően. 

Dr. Pető Márk, a felpereseket képviselő ügyvéd abban bízik, hogy az ítélet a jövőben is precedensként szolgál majd, így óriási hatással lehet több ezer, hasonló helyzetben lévő család életére.

A TASZ 2018-as videójában megszólalnak az érintett anyák is.

Címoldali kép: YouTube/TASZ