Rovatok

A gyerekek is könnyedén hozzájuthatnak a drogokhoz az Instagramon

Egy múlt héten megjelent jelentés szerint a gyerekek könnyedén elérik a drogokkal kapcsolatos tartalmakat az Instagramon. Sőt, a platformon keresztül közvetlenül kapcsolatba is léphetnek drogdílerekkel.

Bár az Instagram azt állítja, hogy a drogok árusítása tilos a felületen, bizonyos fiókok mégis Xanaxot, ecstasyt, ópiátokat és különböző kábítószereket kínálnak eladásra, amelyek a gyerekek számára is könnyen elérhetőek – állítja a december 7-én megjelent jelentésében a Tech Transparency Project (TTP). 

A jelentés alapját képező kísérletben 13-17 éveseknek szóló Instagram-fiókokat vizsgáltak meg, amelyekről több esetben kiderült, hogy olyan oldalakra navigálják a fiatalokat, amelyek drogokat árusítanak. 

Sőt, a platform algoritmusa közvetlenül összekapcsolja őket drogdílerekkel, akik az ópiátoktól kezdve a partidrogokig mindenfélét kínálnak. 

A jelentés szerint, ha az Instagram keresőjébe elkezdjük begépelni, hogy „buyxanax” (xanaxvásárlás), a platform automatikusan befejezi a kitöltést. Ha ezután rákattintunk a megjelenő profilok valamelyikére, máris közvetlen kapcsolatba kerülünk az eladóval. De az sem ritka, hogy dílerek privát üzenetet vagy hívást kezdeményeznek a fiatallal, aki korábban bekövette a díler oldalát. 

Az Instagram nem tesz semmit, hogy megelőzze a droggal kapcsolatos tartalmak elérését, a platform automatikus tulajdonságai pedig csak gyorsítják a folyamatot 

– áll a jelentésben. 

A CNN Business megkeresésére az Instagramot működtető Meta (korábban Facebook) szóvivője, Stephanie Otway hangsúlyozta, hogy a platform szigorúan tiltja a drogkereskedelmet. Mint mondja, 1,8 millió drogokkal kapcsolatos tartalmat távolítottak el az elmúlt három hónapban, így ezek a tartalmak most 10 ezerből csak minden ötödik felhasználóhoz jutnak el. 

„Továbbra is erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy az Instagram biztonságos hely legyen, különösen a legfiatalabb felhasználóink számára” – mondta Otway. 

Az Instagram szerint a vizsgált 50 posztból 36 nem veszélyeztette a közösségi irányelveket. 12 bejegyzést és egy profilt azonban eltávolítottak. A TTP viszont azt állítja, a kérdéses felhasználó azok után is aktív volt, hogy az Instagram állítólag letiltotta. Hasonló a helyzet a droggal kapcsolatos eltávolított hashtagekkel is. 

A CNN Business december 8-án, vagyis a jelentés nyilvánosságra kerülését követő napon keresett rá a buyxanax hashtagre. Mint írják, a keresés után az Instagram figyelmeztette őket, hogy droggal kapcsolatos tartalomra kerestek rá, a profilokat viszont így is meg lehetett nézni, bizonyos esetekben még WhatsApp telefonszám is elérhető volt. 

A jelentés megjelenése után öt nappal mi is rákerestünk a buyxanax hashtagre. A figyelmeztetés nálunk is megjelent. A „Találatok megtekintése” gombra kattintva viszont az app már nem mutatott elérhető profilokat.

Címoldali kép: Shutterstock