Rovatok

A koronavírus-fertőzött anyák webkamerán tartják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel

A Semmelweis Egyetem klinikáján koraszülött-inkubátorokba szerelt webkamerák biztosítják, hogy a koronavírusos szülők kapcsolatot tarthassanak kisbabájukkal.

A koraszülött kisbabák esetében különösen fontos a szülői jelenlét, ezt azonban a koronavírus-járvány közepén nem egyszerű biztosítani. Ha a terhesgondozás vagy a szülés idejekor az anyánál és a babánál is diagnosztizálják a vírust, akkor együtt különítik el őket a klinika úgynevezett „vörös zónájában”. Abban az esetben viszont, ha csak az anyuka fertőzött, a szülők nem találkozhatnak az újszülöttel – írja a Telex

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint ilyen helyzetekben nagy segítséget jelent az Őrködő webáruház jóvoltából felszerelt nyolc webkamera, amelyeket a koraszülöttek inkubátorjaiban helyeztek el. A szülők ennek segítségével nemcsak láthatják a babájukat, hanem kölcsönösen hallják is egymás hangját. 

A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék 

magyarázza dr. Nádor Csaba, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika osztályvezetője. 

A rendszer kialakításánál arra is figyeltek, hogy a beteg- és személyiségjogi előírások ne sérüljenek, a kamerák által rögzített tartalomhoz illetéktelenek ne férjenek hozzá. 

A kamerákat egyelőre csak a fertőzött szülők és gyermekeik kapcsolattartásának céljából használják, de a megoldás a járvány lecsengése után akkor is alkalmazható lesz, ha olyan szülőkről van szó, akik távolabb élnek, gyermeküknek viszont hosszabb ápolásra van szüksége. 

Címoldali kép forrása: Semmelweis Egyetem