Rovatok

Ha gyereket nevelsz, így igényelheted vissza a személyi jövedelemadódat

Sok fontos dátumra kell figyelni, ha a gyermeket nevelő szülők szeretnék visszaigényelni 2021-ben befizetett adójukat. A legfontosabb tudnivalók egy helyen.

2022. február 15-éig igényelhetik vissza a 2021-es személyi jövedelemadójukat a gyermeket nevelő szülők, amelynek összege maximum 809 ezer forint lehet fejenként. Az adó-visszatérítésre vonatkozó igény a 2021-es adóbevallási tervezetben érvényesíthető – írta meg a hvg.hu

A hvg.hu összefoglalója alapján összegyűjtöttük, mire kell figyelni a visszaigénylésnél: 

Ki igényelheti az adó-visszatérítést? 
  • Minden családi pótlékra jogosult szülő, vagy a vele egy háztartásban élő szülő/házastárs élhet az adó-visszatérítés lehetőségével. 
  • A visszatérítés akkor is a teljes 2021-es évre jár, ha a gyermek év közben született. 
  • A kismamák abban az esetben igényelhetik, ha várandósságuk 2021. december 31-én eléri a 91. napot

Running Late Hurry Up GIF by Captain Obvious - Find & Share on GIPHY

A legfontosabb határidők adó-visszatérítés esetén: 

2021. december 31.: papíralapú vagy online nyilatkozat leadása az adóhatóságnak a legfontosabb jogosultsági adatokról, bankszámlaszámról, postacímről. 

2021. december 31.: A kisadózók nyilatkozatának beadása a tervezet előkészítéséhez szükséges adatokkal.

2022. február 15-ig: A NAV SZJA-visszatérítési előleget folyósít az általa számított összegben. 

2022. május 20.: Ha az adóhivatal adóbevallási tervezete hibás, a magánszemély eddig az időpontig kérhet módosítást.

Milyen jövedelmek számítanak a visszaigénylésnél?
  • Minden adóalapba tartozó jövedelem számít, azaz a munkabér, a megbízási díj vagy az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmek
  • A visszaigénylés csak arra a ténylegesen felmerülő adóra vehető igénybe, ami a kedvezmények igénybevétele után fennmarad. 
  • Ha egy családban az anya nem fizetett személyi jövedelemadót, mert családi kedvezményt vett igénybe, akkor nem élhet a visszatérítés lehetőségével. Az apa viszont, aki nem vette igénybe a kedvezményt, és fizetett szja-t, visszaigényelheti azt. 
Az ekhósok és a KATÁ-sok is jogosultak visszatérítésre 
  • Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást fizetők (ekhósok) a 15 százalékos ekhóból 9,5 százalékpontnak megfelelő összeget igényelhetnek vissza.
  • A KATÁ-sok a havi adó (25, 50 vagy 70 ezer forint) 25 százalékát kaphatják vissza, abban az esetben, ha 2021. december 31-ig benyújtják a tervezet elkészítéséhez szükséges adatokat.