Rovatok

A bíróság kimondta: tilos az osztályozóvizsga, ha van elég érdemjegy

Elég érdemjegye volt egy 6. osztályos kisfiúnak, mégis több tantárgyból kötelezték osztályozóvizsgára a járványidőszakban. Az édesanyának egészen a bíróságig kellett mennie, hogy elismerjék az igazukat. Az esetet viszont azóta sem heverték ki.

A történet főszereplője a hatodik osztályos Roland (a nevét a közleményben megváltoztatták), aki május 10-én, amikor az iskolák visszaálltak a jelenléti oktatásra, nem ült vissza az iskolapadba, édesanyja ugyanis kérelmezte az otthontanulás lehetőségét. Az iskolaigazgató elfogadta a kérelmet, ennek értelmében minden óráját igazoltnak kellett volna tekinteni. (A köznevelési törvény lehetővé teszi a gyermek távolmaradását, ha erre alapos indok van.) ‒ számol be az esetről a TASZ, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet.

Május 26-án azonban érkezett egy hívás az igazgatótól: Rolandnak több mint 250 igazolatlan órája van, így a nevelőtestület úgy döntött, hogy a kisfiúnak szinte minden tárgyból osztályozóvizsgát kell tennie május 31. és június 4. között. 

A kisfiúnak tehát négy napja maradt, hogy felkészüljön hét vizsgára, annak ellenére, hogy az iskola Pedagógiai Programja szerint a vizsga időpontját legalább két hónappal a vizsga előtt közölni kell a követelményekkel együtt. 

Az édesanya még arra sem kapott választ, hogy mindkét félév, vagy csak a második félév tananyagát kérik majd számon. 

A család értetlenül állt a történtek előtt, hiszen Rolandnak két tantárgy kivételével mindenből volt elég érdemjegye. Az édesanya először az iskola fenntartójához, a Tatabányai Tankerületi Központhoz fordult panasszal. Kérte, hogy mielőbb bírálják el panaszát, hiszen a vizsgákig csak néhány nap volt hátra. Válasz azonban nem érkezett. 

Az eleve tanulási nehézségekkel küzdő Roland közben összeroppant a teher alatt. A vizsgák harmadik napján már orvoshoz kellett vinni. Az édesanya ráadásul azt a tájékoztatást kapta, hogy az eredményeket majd a bizonyítványból lehet megtudni, előtte nincs mód a dolgozatok megtekintésére. 

A tankerület válasza néhány nappal a vizsgák után érkezett meg. Eszerint az iskola mindent szabályosan csinált, az osztályozóvizsgák elrendelése megalapozott volt, a tájékoztatásban sem lehet kivetnivalót találni. 

A tankerületi igazgató arra hivatkozott, hogy Roland távoktatás alatt szerzett érdemjegyei túl jók voltak, ezért feltételezhetően nem tükröznek tényleges tudást. 

Az édesanya ekkor kereste fel a TASZ-t, és vitték bíróság elé az ügyet. A jogvédő szervezet közleménye szerint a jogsértés annyira nyilvánvaló volt, hogy a bíróságnak elég volt egyetlen tárgyalás az ítélethozatalhoz. 

A Győri Törvényszék kimondta, hogy Rolandot jogellenesen kötelezték vizsgára azokból a tárgyakból, amelyekből elegendő érdemjegye volt. 

A bíróság azt is megállapította, hogy ha kérdés merül fel el a tanuló önálló teljesítményével kapcsolatban, azt az évközi osztályozáskor kell figyelembe venni, utólag nem lehet felülírni. Az iskolát amiatt is elmarasztalták, hogy nem biztosította a két hónapos felkészülési időt. 

Rolandnak végül két tantárgyból kellett vizsgáznia, a másik ötből pedig a megszerzett érdemjegyei alapján kellett lezárni. A kisfiú azóta pszichológushoz jár és iskolát váltott. A családot nem hagyják nyugodni a történtek, arra ugyanis még várni kell, hogy a törvényszék döntése hogyan befolyásolja Roland további tanulmányait. 

Címoldali képünk illusztráció.