Rovatok

Vonatokkal szállították külföldre az éhező magyar gyerekeket

Úti cél: Remény címmel nyílt kiállítás a Budapesti Történeti Múzeumban, amely az 1920-as évek nemzetközi gyermekvonat-akciójának állít emléket.

Az első világháborús vereség, az azt követő forradalmak és a trianoni békeszerződés után hazánkba érkező menekültek súlyos gazdasági és társadalmi válságba sodorták az országot. Az élelmiszer- és nyersanyaghiány több ezer gyermeket érintett. 

A problémát felismerve indították útnak 1920-ban a gyermekvonat-akciót, amely során 60 ezernél is több gyermeket szállítottak külföldi országokba, hogy ott „feltáplálják” őket. 

A rászoruló gyerekeket közel tíz éven keresztül vitték vonatokkal külföldre, legtöbbjüket Hollandiában és Belgiumban helyezték el befogadó családoknál. 

Voltak, akik csak néhány hónapot töltöttek kint, míg mások csak évek múlva tértek haza. A gyermekek egy része pedig végleg a befogadó családjánál maradt. Az akcióban részt vevő gyermekek közül sokan életre szóló kapcsolatokat alakított ki. Vannak, akik a mai napig őriznek tárgyi emlékeket, fotókat vagy dokumentumokat a kint töltött évekről.

A nemzetközi szolidaritási akciónak most az Úti cél: Remény című kiállítás állít emléket, amely 2022. március 27-ig látható a Budapesti Történeti Múzeumban, a Budavári Palota „E” épületében. 

Ezzel a kiállítással az is a célunk, hogy valamit rendbe hozzunk, megmutassuk, hogy mennyire fontos ez a történet. A szolidaritásról, segítségnyújtásról, szorultságban kinyújtott kézről szól, és arról, hogy egy hivatalos akció hogy vált át személyes és szeretetkapcsolatokká 

mondta a Telexnek Réthelyi Orsolya, a kiállítás egyik kurátora. 

Hozzátette, ő maga is évek óta gyűjti a gyermekvonatokhoz kapcsolódó emlékeket, mivel dédapja a Bethesda Kórház igazgatójaként az akció egyik kezdeményezője volt, emellett mindkét nagymamája ott volt a külföldre szállított gyerekek között. 

A kiállítás gazdag tárgyanyaggal várja a látogatókat. Megtekinthetők például az utazó gyerekek száz évvel ezelőtti rajzai, naplóbejegyzései és levelei.

„A kiállításra készülve a korábbi kapcsolatok mintha újraéledtek volna, látjuk, ahogy a kapcsolatháló újra feltöltődik élettel. […] A magyarokra sokan később is szinte fogadott testvérnépként gondoltak, a befogadásból Hollandiában szinte hagyomány lett – mesélte Perényi Roland, a Kiscelli Múzeum igazgatója, aki szintén kurátorként működött közre a kiállításban. 

Címoldali kép: Hollandiából hazaérkezett gyerekek a hozzátartozóikat lesik a vonat ablakából. Müllner János (1870-1925) felvétele, 1921. szeptember (BTM Vármúzeum/BTM Kiscelli Múzeum)