Rovatok

Fabiny Tamás evangélikus püspök bocsánatot kért a kirekesztő egyházi nyilatkozat miatt

A magyarországi egyházak december 9-i nyilatkozata szerint a női-férfi házasság az emberi méltóság alapja. Fabiny Tamás evangélikus püspök egy interjúban kért bocsánatot azoktól, akiket megbántott a kirekesztő nyilatkozat szövege. 

Több magyarországi egyház vezetője, köztük Fabiny Tamás evangélikus püspök is aláírta azt „a házasság, a család és az emberi méltóság védelmében született” kirekesztő nyilatkozatot, amelyben a következő szerepelt: „a zsidó hagyományban is a nő-férfi kapcsolat házasság általi szentesítése az emberi méltóság alapja”.

A püspök a VálaszOnline-nak adott karácsonyi interjújában 

nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy aki nem házas, híján van-e az emberi méltóságnak, majd hozzátette: „Súlyos hiba ez a mondat”. 

Aláírása azonban mégis rákerült a dokumentumra: 

„Az a szöveg, amit mi a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről aláírtunk, nem tartalmazta ezt a mondatot. Papírunk is van erről. Az egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára ugyanis vissza is küldte, hogy ez az a szöveg, amit a tagegyházak elfogadtak, és abban ilyen mondat nem volt. Kaptunk még emellett több emailt, tehát később megküldték az új szövegváltozatot, de a kapkodó szervezés miatt azt már nem láttuk” – árnyalta a képet Fabiny.  

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek (Mazsihisz) vezetője már korábban elnézést kért az említett mondatért, sőt, aláírását is visszavonta a dokumentumról. Fabiny Tamás szerint azonban ez nem ilyen egyszerű:

„Ez nem egy klub, amiből ki lehet lépni. Félreértések, szövegváltozatok ide vagy oda, mindez megtörtént. A szöveg kiment, de nem akarunk több demonstratív lépést. Helyette szeretném egyértelművé tenni, hogy aki nem családban él, ugyanúgy Isten teremtménye, és a méltósága ebből a teremtett létből adódik.” 

Már korábban is leírtam: személyes szeretetemről biztosítok mindenkit, aki megalázónak érzi a közlemény megfogalmazását. Most bocsánatot kérek mindazoktól, akiket ez a rossz mondat megsebzett, megbántott. 

A püspök hangsúlyozta, hogy a dokumentumra nem politikai hűségnyilatkozatként tekint. Véleménye szerint az egyházaknak egyházi, nem pedig politikai kérdésekkel kell foglalkozni. 

Címoldali kép: Fabiny Tamás evangélikus püspök (Forrás: YouTube/Magyarországi Evangélikus Egyház)