Rovatok

Macaulay Culkin bántalmazó családban nőtt fel, ahol fejőstehénként tekintettek a gyerekekre

Idén karácsonykor is mindenki végignézte a Reszkessetek, betörők!-trilógiát, és jót kacagott a Macaulay Culkin által alakított bátor kis Kevin kalandjain. Azt azonban kevesen tudják a színészről, hogy 16 évesen beperelte szüleit, és elérte, hogy kikerüljön gyámságuk alól. Jó oka volt rá, hiszen apja minden gyermekét színészetre kényszerítette, majd fejőstehénként használta őket.

Macaulay Culkin tízévesen, 1990-ben lett világhírű a Reszkessetek, betörők! rablókat kínzó Kevinjének köszönhetően. A színész húsz évvel ezelőtt a New York Magazine-ban arról mesélt, hogy 

négyévesen került be a showbizniszbe, hatéves kora óta van ügynöke, kilencéves kora óta pedig ügyvédje is. Élete azonban a korán jövő siker ellenére sem volt leányálom. 

A 24.hu karácsony alkalmából közölt cikket a színészről, családi történetéről, testvérei karrierjéről és egy apáról, aki mindenáron pénzt szeretett volna csinálni gyermekeiből. 

(A színész tavaly ősszel ezzel a képpel buzdított maszkviselésre a hivatalos Instagram-oldalán.)

A Culkin gyerekek édesapja, Kit Culkin maga is gyerekszínészként került a showbizniszbe, korántsem volt viszont olyan sikeres, mint később a gyerekei. Az előadóművészetre édesanyja bátorította, sőt menedzselte őt és testvéreit, így Kit ezt a fajta szülői mintát tekintette irányadónak.  

Ahogy az interjúból kiderült, a színész hat testvérével és a szüleivel évekig egy pici, kétszobás lakásban élt New Yorkban, nagyon rossz anyagi körülmények között, hiszen az apának ekkor már nem volt színészi munkája. 

Ahogy Macaulay visszaemlékszik, apja először lelkileg, majd testileg is bántalmazta őt, testvéreit és az anyját is. Négyévesen már meghallgatásokra küldte a fiút. A Reszkessetek, betörők! sikere után a bántalmazó apa úgy döntött, hogy ezentúl minden idejét a gyermekei karrierjének szenteli. 

Bár minden gyermekét meghallgatásokra cipelte már egészen kicsi koruk óta, közülük végül hárman lettek valóban színészek. Az mindenesetre biztos, hogy Kit a kezdetektől fogva a showbiznisz irányába terelte gyermekeit, más választási lehetőség szóba sem jöhetett. 

Macaulay hiába próbálta jelezni neki, hogy szeretné a gyerekek normális életét élni, apja igáslóként tekintett rá, akiből minden pénzt ki akart sajtolni. Ahogy a színész fogalmaz: „Minden, amit az apám megpróbált megvalósítani az életében, én azt megtettem tízéves koromig.”

Fail Macaulay Culkin GIF by Home Alone - Find & Share on GIPHY


Macaulay a szülei szakításakor tudta meg, hogy körülbelül 50 milliót érhet, legalábbis ennyi pénzről vitatkoztak a szülei. Az akkor 16 éves fiú megelégelte a bírósági huzavonát, így beperelte szüleit. Az ügyvédjei segítségével sikerült elérnie, hogy kikerüljön szülei gyámsága alól. Apja ekkor megszakította vele a kapcsolatot, sőt, öt évvel ezelőtt azt nyilatkozta a Daily Mailnek. hogy már a fiának sem tekinti. 

A hirtelen jött szabadságnak és családi traumáknak súlyos következményei lettek. Mindenki kedvenc Kevinje 20 évesen, kétévnyi házasság után elvált, színészi karrierjének leáldozott, komoly drogfüggőség alakult ki nála. 

Macaulay 39 éves öccse, Kieran továbbra is a színészi pályán maradt, sorra zsebeli be az Emmy- és Golden Globe-jelöléseket. (Ő az egyik főszereplője például a népszerű Utódlás című sorozatnak.) Gyermekkoráról neki is hasonló emlékei vannak, mint bátyjának.

„A szüleim barátainak volt egy kis színházuk, a Light Opera of Manhattan, és akárhányszor gyerek kellett egy újabb darabba, szüleim csak annyit kérdeztek: milyen korú és nemű kell? Nekünk van hét is” – foglalta össze apja hozzáállását Kieran. 

Címoldali kép: Schutterstock