Rovatok

Egy iskolaőr a nyakánál fogva ráncigált egy általános iskolás diákot

A nyakánál fogva ráncigált, majd a kerítéshez nyomott egy 5. osztályos tanulót egy sármelléki iskolaőr. Az emberi erőforrások minisztere szerint az iskolaőrség intézménye beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

2021. május 27-én a 11 órás szünetben a Sármelléki Általános Iskola iskolaőre odament a sorakozó gyerekekhez, csendre intette az egyik 5. osztályos tanulót, majd a nyakát megszorítva a korláthoz nyomta a fiút, miközben azzal fenyegette:

Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz.

Az esetről a Telex számolt be. A lap értesülései szerint miután az őr elengedte a diákot, azt is mondta neki, hogy tanítás után, az iskola területén kívül úgy felpofozza, hogy elsírja magát.

Az őr akciója után a fiú nyakán bőrpír keletkezett, és nyolc napon belül gyógyuló zúzódást szenvedett. A Zala Megyei Főügyészség közleménye szerint a Keszthelyi Járási Ügyészség bántalmazás miatt emelt vádat az őr ellen.

Nem ez az első eset az iskolaőrök által elkövetett brutalitásra, legutóbb, alig két hete az RTL Klub Híradója számolt be egy hasonló, nyíregyházi ügyről.

Az iskolaőrség intézményét 2020 júliusában szavazta meg a parlament azzal a céllal, hogy biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az intézményekben, amelyekben ezt kérik. 

A hivatalos meghatározás szerint: az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek.

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter egy Magyar Nemzetnek adott interjúban azt nyilatkozta, hogy az iskolaőrség intézménye beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Véleménye szerint azokban az iskolákban, ahol őröket alkalmaznak, csökkent a fizikai és verbális agresszió mértéke, a tanulók és pedagógusok biztonságérzete pedig javult. 

A témával részletesen foglalkoztunk az Iskolaőrök akcióban című cikkünkben.

Címoldali képünk illusztráció. © Shutterstock