Rovatok

Ferge Zsuzsa: A gyermekkori szegénység eleve meghatározza az iskolai teljesítményt

Egyre mélyebb szakadék tátong a rossz körülmények közül induló és a jó helyzetben lévő gyerekek között. A kormány pedig elengedte a szegénységben élők kezét. Ferge Zsuzsa szociológus a Népszavának beszélt a problémáról.

Ferge Zsuzsa Széchenyi-díjas szociológus, a szegénység és kirekesztés kutatója egy Népszava-interjúban fejtette ki gondolatait a szegénységgel, a gyermekek lehetőségeivel és jövőjével kapcsolatban. 

A szociológus szerint a családok életkörülményei eleve meghatározzák, hogy a gyerekek hogyan teljesítenek az iskolában. 

A cigánysoron végzett kutatások során személyesen szembesült azzal, hogy ezeknél a szegénységben élő családoknál sok esetben nincs ágy, étel, ruha, hiányoznak a gyerekek iskolai felszerelései, sőt még olyan felület sincs, ahova letehetnének egy füzetet. 

Ez körülbelül meg is határozza, hogy aki így nő fel, hogyan teljesít az iskolában. A fejlődés legfontosabb folyamata, hogy egy gyerek ki tudja magából hozni azt, ami benne rejlik. Ilyen feltételek mellett ez képtelenség.

A szegénysorból induló gyerekek hátrányának csökkentésére és lefaragására pedig egyre kisebb esély van. 

„Úgy tűnik, hogy a rossz esélyekkel induló gyerekek lehetőségei tovább romlanak, a jó helyzetben lévőké javulnak. Akinek sikerül bejutni egy jó iskolába, ott megfelelő feltételek mellett fejlődhet. A speciális igényű gyerekekkel viszont keveset és kevesen foglalkoznak, alig van korai fejlesztés és utazó pedagógus.”

Ferge szerint a kormány lemondott a szegényekről. Olyan országban élünk, ahol a szimmetrikus méltóság nem létezik, mivel a tisztelet csak alulról felfelé jár. 

Mint mondja, a szegények tisztelete azt jelentené, hogy legalább a minimális feltételeket biztosítják számukra. Ehhez képest a válság után nem kaptak támogatást, csak egyéni kéregetéssel tudnak segítséghez jutni. 

„Ez sok családnak már nem megy; akinek az a bizonyos méltóság fontos, igyekszik elkerülni ezeket a helyzeteket” – magyarázza a szociológus. 

A kutató az azonos nemű párok iránti hazai toleranciáról is beszélt, amely véleménye szerint főleg vidéken szinte nem is létezik. A szülőkkel való bánásmód pedig a közösen nevelt gyermek gyerekkorára is kihat:

Aki méltóságukban megalázza, megbélyegzi, megszégyeníti őket [a szivárványcsaládokat], az a gyermekük gyerekkorát is elrontja.

Címoldali kép: Féner Tamás fotója a Mit csinálnak a cigánygyerekek? című film (rendezte: Schiffer Pál) forgatásakor készült 1973-ban. (Fortepan/Schiffer Pál)