Rovatok

Szilágyi Liliána megrázó vallomása: Testileg, lelkileg és szexuálisan bántalmazott az apám

Az úszóbajnok bántalmazással vádolja egykori olimpikon apját. A 25 éves sportoló azt állítja, apja egész gyermekkorában bántalmazta őt és édesanyját is.

Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó tegnapi Instagram-posztjában vádolta meg bántalmazással az apját, Dr. Szilágyi Zoltán egykori olimpikont, aki jelenleg ügyvédként tevékenykedik, mellette pedig gyerekekkel foglalkozik úszóedzőként. 

„Bántalmazott vagyok. 25 év után készen állok kimondani a valaha létezett legnehezebb szavakat számomra. Megannyi fájdalom és küzdelem után, felállok és bármennyire is tudom, hogy egy rendkívül megosztó téma akkor is beszélni fogok róla, mert szükséges.” 

Bántalmazott vagyok. Méghozzá egy olyan ember által akitől eredendően a legnagyobb szeretetet és elfogadás kellett volna, hogy kapjam. Bántalmazott az apám. Testileg. Lelkileg. Szexuálisan. Gyermekkoromtól kezdve. 

„Folyamatosan és kiszámíthatatlanul, ha épp olyan kedve volt, élvezve a hatalmának a gyakorlását felettem. Legyen szó testi fenyítésről, megfélemlítésről, szeretet és figyelem megvonásról, avagy szexuális visszaélésről” 

– írja posztjában Szilágyi. 

A megrázó vallomás így folytatódik:

„Az apám akinek hosszú éveken keresztül bármit megtettem volna, hogy elfogadjon, hogy szeressen, míg nem rájöttem, egy tökéletes illúzióban élek.

Egy olyan burokban amire azt hittem, hogy természetes.” 

Ahol, elfogadott, hogy az anyámat a szemem láttára félájultra veri az apám, hogyha esetleg nem tetszett neki, az amit mondott, vagy tett. Éppen úgy, ahogyan megtette, mikor terhes volt még velem anyukám. 

„Ahol, hogyha nem teljesítettem az elvárt eredményt, akkor a semmibevétel és a különféle büntetések a velejárói az életemnek. Ahol nem lehetett önálló szavam, gondolatom, véleményem vagy célom.”

Szintén tegnap jelent meg D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának új epizódja, amelyben az úszó további részleteket is megosztott a gyermekkoráról és az őt ért traumákról. Mint mondja, nem a bosszúvágy vezérli, sokkal inkább másoknak szeretne segíteni saját története megosztásával. 12 éves korában fogadta meg, hogy amint készen áll, beszélni fog a traumáiról. Teljes történetét egyelőre nem oszthatta meg, mivel jelenleg is perek és eljárások vannak folyamatban közte és apja között.  

A sportoló arról is mesélt D. Tóth Krisztának, hogy apja nemcsak őt, hanem édesanyját is éveken keresztül bántalmazta, és hogy már hároméves korából vannak erre vonatkozó emlékei. Amikor megkérte az apját, hogy ne bántsa az anyját, a férfi válaszul őt is megütötte. Az úszó szerint édesanyja többször próbált kilépni a kapcsolatból, ez azonban 2016-ig nem sikerült, ekkor azonban mindketten elköltöztek. Nem mertek jogi lépéseket tenni, mivel abban a hitben éltek, hogy apjának ügyvédként messzire elér a keze. 

Mindeközben a külvilág csak a sikereket és az eredményeket látta.

„Ebben a világban én csupán egy eszköz voltam, egy tökéletes báb… Hiszen a külvilág nem látott mást, mint egy szerető családot, sikerekkel és világraszóló eredményekkel megtetézve.”

Azt látta mindenki, amit otthon belénk vert a családfőnk. Mi védtük őt és a tetteit minden erőnkkel, mert ha nem tettük volna, akkor elmondhatatlan dolgokat vetített elénk következményként” 

olvasható posztjában. 

Szilágyi azt mondja, a 2016-os olimpiai felkészülés során döntötte el, hogy ki kell lépniük a bántalmazó kapcsolatból, miután apja egy alkalommal fojtogatta. Posztjában azt írja, bár nekik sikerült elhagyni, kishúga továbbra is az apjával maradt:

Sajnos mikor eljöttem apámtól az anyukámmal együtt, a kishúgom nála maradt… és azóta nincs, illetve nem is lehet kapcsolatom vele. 

„Bizonyára más valóság van az ő fejébe elvetve, és aszerint a valóság szerint lehetséges, hogy az ellenség én vagyok. Minden erőmmel azon voltam eddig is, és most is, hogy egy egészséges közegbe kerülhessen, de nagyon félek, hogy vajon ő hogyan is lehet a valóságban. Remélem ezzel neki is tudok segítséget adni… nagyon remélem.”

A bántalmazott úszó szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról számolt be, hogy csak nemrég tudta elfogadni, hogy valóban szexuális bántalmazás áldozata lett. Egy évvel ezelőtt tudott szembenézni az igazsággal. 

A Telex Szilágyi posztja és nyilatkozatai után kereste az apát a vádakkal kapcsolatban, akit azonban egyelőre nem sikerült elérnie. 

Címoldali kép: Instagram/Szilágyi Liliána