Rovatok

Szél Bernadett: A kötelező 6 éves kori beiskolázás kudarcát mutatják az adatok

Szél Bernadett országgyűlési képviselő olyan adatokat szerzett meg, amelyek szerint egyértelmű kudarc a hatévesek kötelező beiskolázása. A két éve életbe lépett törvény értelmében ha a szülő január 18-ig elmulasztja benyújtani a hatéves kori iskolakezdés halasztására vonatkozó kérvényt, akkor a gyermeknek mindenképp meg kell kezdeni az iskolát szeptemberben.

Az országgyűlési képviselő december 29-i Facebook-posztjában hozta nyilvánosságra, hogy kikérte azt a levelet az Emberi Erőforrások Minisztériumából, amit az iskolaérettségről szóló ombudsmani vizsgálatra írtak válaszul a kötelező beiskolázás első évének számairól. Az adatok alapján Szél azt állítja, hogy a kötelező hatéves kori beiskolázás egyértelműen kudarcot vallott:

Egy év alatt közel duplájára (!) nőtt a szülők által kért évismétlések száma és több mint másfélszeresére azon iskolák száma, ahol romlott az elsősök teljesítménye!

A 2020 januárjában életbe lépett törvény szerint a szülőknek január 18-ig be kell nyújtaniuk a hatéves kori iskolakezdés halasztására vonatkozó kérvényt. A kérvényezési felület már megjelent az Oktatási Hivatal (OH) honlapján. Aki lekési a január 18-i határidőt, annak a gyermeke mindenképp megkezdi az iskolát szeptemberben. 

A kérvénnyel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a Szülői hang gyűjtötte össze
  • A szülői indoklást január 18-ig kell benyújtani az Oktatási Hivatal felületén vagy Ügyfélkapun keresztül. 
  • Az OH nyolc napon belül bírálja el a beérkezett kérelmeket. Ebben a szakaszban kétféle döntés születhet: vagy elfogadják a halasztásra vonatkozó kérelmet, vagy elrendelik az úgynevezett „teljes eljárást”, vagyis a szakszolgálati vizsgálatot.
  • A szakszolgálat 1-2 héten belül felméri a gyermeket és beszél a szülőkkel. Az eljárás ideje hivatalosan 50 nap, de ennél hamarabb meg szokott érkezni az eredmény. A döntést hivatalosan az OH hozza meg a szakszolgálat javaslata alapján, ezért a szakszolgálatot érdemes megkérdezni az eredményről rögtön a felmérést követően.
  • Az OH hivatalos határozata 50 napon belül megérkezik, ami ellen fellebbezési lehetőség nincs! 
  • Elutasított kérelem esetén egyedül a bírósághoz lehet fordulni panasszal, ilyenkor viszont több hónapig tart a pereskedés, és a tapasztalatok szerint a bíróságok nem nagyon foglalkoznak a szülők kérésével, a legtöbb esetben pedig elutasítják a kérelmeket. 
  • Ha nem körzetes iskolába íratná a szülő a gyermekét, akkor a jelentkezést már februárban be kell adni. Előfordulhat, hogy ekkorra még nem érkezik meg az OH hivatalos döntése, ezért nem lehet biztosan tudni, hogy óvodában maradhat-e a gyermek, így a felvételi eljárást végig kell csinálnia. Ha a procedúra közben elfogadják a kérvényt, érdemes tájékoztatni az iskolát arról, hogy a jelentkezés már nem aktuális. 
  • Az iskolai beiratkozások időszaka április közepe, így eddig az esetek nagy részében kiderül, hogy a gyermek az óvodát, vagy már az iskolát fogja megkezdeni szeptemberben. 
  • Ha a beadott kérvényt az OH elfogadta, azaz engedélyezte a plusz egy év óvodát, akkor onnantól kezdve nem dönthet a szülő az iskolakezdés mellett. 

Címoldali kép: Szél Bernadett (forrás: Facebook/Szél Bernadett)