Rovatok

Megalakult a Szilágyi Liliána ügyével foglalkozó vizsgálóbizottság

Ügyvéd, szociológus, gyermekvédelmi szakember és pszichológus is bekerült a Szilágyi Liliána ügyét vizsgáló bizottságba. A Szilágyi család életéről egyre több vélt vagy valós történet kerül felszínre.

Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes úszó a múlt héten jelentette be, hogy az apja éveken keresztül bántalmazta testileg, lelkileg és szexuálisan is. Az egykori olimpikon apa, aki jelenleg ügyvédként tevékenykedik, tagadta a vádakat, lányát pedig arra kérte, hogy ne használja többé a Szilágyi nevet. 

Dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke indítványozta, hogy az eset kivizsgálását ne a fegyelmi bizottság, hanem egy külön erre a célra létrehozott szakértői bizottság folytassa le – írja a Telex

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vizsgálat csak a klubon belüli történésekkel hivatott foglalkozni, a családon belüli erőszak kérdésével nem. 

Miután a MÚSZ elnöksége elfogadta az indítványt, dr. Papp Gábor ügyvéd vezetésével megalakult a vizsgálóbizottság, amelyben helyet kapott dr. Ugrin Tamás ügyvéd, Tausz Katalin szociológus, Danks Emese, a MÚSZ gyermekvédelmi bizottságának vezetője, illetve dr. Tornyossy Mónika igazságügyi, klinikai, mentálhigiénés és sportpszichológus. 

„Túl sokat egyelőre nem mondhatok. A legfontosabb, hogy ami az esetből az úszósport keretein belül történt, azt a lehető leggyorsabban feltárjuk. Az összes érintett meghallgatására törekszünk, de nem vagyunk hatóság, nem kényszeríthetünk senkit a megjelenésre. Menet közben nem szeretnénk tájékoztatni senkit, csak majd a végén. A megállapításainkat az úszószövetségnek adjuk át, és az elnökség hatáskörébe tartozik majd, hogy szükség esetén feljelentést tegyen. A szövetség határozottan harcol a sportág tisztaságáért, ezt a szándékát igyekszünk mi is segíteni” ‒ nyilatkozta a Telexnek Papp Gábor.

Időközben az is kiderült, hogy a klub edzői valószínűleg már 2016-ban tudtak a Szilágyi családon belüli viszonyok elmérgesedéséről. A korábbi úszókapitány, Hargitay András Feszített víztükör című könyvében Liliána azt mesélte apjáról: 

Kijelentette, hogy én az ő kreálmánya vagyok, nélküle én nem viszem semmire. Sem az úszósportban, sem az életben. Már az is csoda, hogy az edzőmet kiengedte ide. Én meg akarom mutatni apámnak, hogy nélküle is boldogulok.  

A sajtóban számos történet és feltételezés kering a családon belüli viszonyok alakulásáról. A Blikk például azt írja, hogy a szülők válóperében a bíróság megállapította, hogy a házasság Szilágyi Zoltán agresszív viselkedése miatt romlott meg, érzelmileg zsarolta és megfélemlítette a feleségét, kisebbik lányukkal való kapcsolattartását pedig ellehetetlenítette. 

A lap úgy tudja, a bíróság azt is kétségessé tette, hogy az apa alkalmas-e gyereknevelésre. A Blikk szerint a bíróság elvette Szilágyi Gerdát az apjától, az eljárás viszont végül addig húzódott, míg a lány nagykorú lett, így a bírói döntést figyelmen kívül hagyták. 

A 18 éves, szintén úszó Gerda nyílt levélben ragált nővére vádjaira, melyben hazugnak nevezte Liliánát.

Címoldali kép: Szilágyi Liliána (Forrás: YouTube/ATV)