Rovatok

Fotókiállítás mutatja be a sérült gyermekeket nevelő édesapákat

Apák a köbön címmel nyílt online fotókiállítás, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a halmozottan sérült gyermeket nevelő apákra.

A VIDd Többre Alapítvány és az Első Lépések Fejlesztő Központ közös kezdeményezésének keretében tíz olyan apát fotóztak le gyermekével, akik egyszerre képesek családfenntartók, társak és apák lenni a nehézségek ellenére. 

A kiállításon olyan férfiak történeteit ismerheti meg a közönség, akik a hétköznapi munka elvégzése után hazamennek, hogy aztán sérült gyermeket nevelő apákká és férjekké váljanak. Gondoskodnak beteg gyermekükről, szeretik, támogatják őket, éjszaka pedig új gyógymódok, terápiák és válaszok után kutatnak – idézi az esemény meghívójából a Női váltó.

A célunk ezzel a kampánnyal az volt, hogy pont azt emeljük ki, mutassuk be mind az anyák, mind az apák részéről, ami leginkább háttérbe szorul a mindennapokban egy sérült gyermek esetében 

– mondja Marosi-Pózmány Andrea, a VIDd Többre Alapítvány képviselője. 

A szervezők korábban már készítettek fotósorozatot sérült gyermeket nevelő anyákról, akik igazi hétköznapi hősök, még ha a legtöbbjük nem is így gondol magára. A Nő az anya mögött című kampány után most megismerhetjük az érem másik oldalát is.

Általánosságban is sok házasság megy tönkre, de speciális igényű gyerekek mellett még nehezebb nőnek és férfinak, feleségnek és férjnek maradni a kapcsolatban. Ráadásul a férfiak még mindig nehezebben nyílnak meg, így a legtöbbjük ki sem beszéli magából a kétségeit, félelmeit vagy bármilyen érzését. 

„Ezért is tartottuk fontosnak, hogy az Apák a köbön fotókiállítás keretében adjunk erőt azoknak a családoknak, férfiaknak, akik a hétköznapok rutinjába merülve is képesek társak és apák maradni” 

– teszi hozzá Marosi-Pózmány Andrea. 

A Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából megnyílt kiállítás egyelőre online érhető el, a tervek között viszont szerepel, hogy Csillag Zsuzsanna fotói személyesen is megtekinthetőek lesznek majd egy vándorkiállítás keretében, amelynek első állomása előreláthatólag Tata lesz. 

Címoldali kép: Csillag Zsuzsanna (Facebook/VIDd Többre Alapítvány)