Rovatok

Kárpótlást kaphatnak a kényszersterilizált roma nők

Több száz jogellenesen sterilizált nő kaphat kártérítést Csehországban. Az illegális eljárásoknak főleg roma áldozatai voltak.

1966 és 2012 között több száz – túlnyomórészt roma – nőt sterilizáltak jogellenes eljárások során Csehországban, tudtuk nélkül megfosztva őket a további gyermekvállalás lehetőségétől. Ezek a nők most egyszeri kifizetés formájában kaphatnak kártérítést – írja az euronews.hu.

Az egykori áldozatok maximum 12 ezer eurónak megfelelő koronát kapnak a cseh államtól. A jogvédők szerint a kártérítés összege nem túl magas, 

az intézkedés sokkal inkább erkölcsi győzelmet jelent az áldozatoknak, mivel az állam elismeri a rasszizmusból fakadó igazságtalanságot.

Elena Gorolová, a sterilizált nők élharcosa hatalmas jogi győzelemnek tekinti a kárpótlási törvény elfogadását. 2015-ben a WMN-nek mesélte el saját sterilizálásának történetét. 1990-ben, második gyermeke születésénél komplikációk adódtak, így azonnali császármetszésre volt szükség. Előtte viszont a fájdalmakkal küszködő asszonnyal tájékoztatás nélkül aláíratták egy dokumentumot, amelyben a tudta nélkül hozzájárult, hogy sterilizáló beavatkozást végezzenek rajta. 

Csak ráböktek, hogy ott a vonal, oda írjam a nevemet, és siessek, mert nem tudnak különben megműteni, és erre a papírra szükség van, ha esetleg meghalnék. Egyáltalán nem tudtam elolvasni, hogy mi volt rajta, nem láttam a fájdalomtól.

Elena története nem egyedülálló. Számos – főként roma – nő az orvosában bízva hagyta, hogy beavatkozást végezzenek rajta, azt azonban csak később tudta meg, hogy többé nem vállalhat gyermeket. 

Többeket meg is fenyegettek, hogy ha nem írják alá a nyomtatványt, megvonják tőlük a szociális juttatásokat, vagy állami intézménybe helyezik gyermekeiket. 

A cseh állam 2012-ben kért először bocsánatot a sterilizáláson átesett nőktől, a kárpótlást azonban csak 2021 augusztusában szavazta meg a cseh parlament. 

Hasonló eset állítólag Magyarországon is történt. 2020. január 17-én Miskolcon a roma nők kényszersterilizálása ellen tüntettek, miután felmerült a gyanú, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban 

egy roma nőnek egészségügyi indok nélkül távolították el a petevezetékeit egy ikerszülés után. 

A demonstráción az ügy kivizsgálása és az elkövetők megbüntetése mellett követelték a szülészeti faji alapú megkülönböztetés megszüntetését, és a roma nők emberi méltóságának tiszteletben tartását. 

Nótár Ilona író, volt szülésznő és jelenlegi pedagógus az eseményen úgy fogalmazott: „Ez ugyanúgy népirtás, mintha lelőnének, csak ezeknek a gyerekeknek hangjuk se lesz!”

Címoldali kép: YouTube/Euronews