Rovatok

Egy pályakezdő tanár megrázó nyílt levélben hívja fel a figyelmet a pedagógusok helyzetére

Egy pályakezdő tanár nyílt levelet írt Orbán Viktornak, amelyben arról számol be, hogy a 160 ezer forintos fizetéséből képtelen megélni, gyakorlatilag a hajléktalanság veszélye fenyegeti.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Facebook-oldalán tette közzé egy pályakezdő gimnáziumi tanár nyílt levelét, aki Orbán Viktornak szerette volna megüzenni, hogy 160 ezer forintos fizetése semmire sem elég. 

A levelet fogalmazó tanár hatéves egyetemi képzése után júliusban vette át a diplomáját, a 25 év alattiak adókedvezményéből így eleve kicsúszott. Mint írja, „azt mindig is tudtam, hogy tanárként nem leszek gazdag, de nem is vágytam soha semmiféle luxusra, én csak egy nyugodt, tisztességes életet szerettem volna”.

2021-ben egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére nettó 145 ezer forint, amihez még 15 ezres pótlék társul, vagyis mindenestől 160 ezret visz haza az ember

– folytatja a pedagógus. 

Levelében kifejti, hogy havi 70 ezer forintért bérel egy 17 négyzetméteres kis lyukat egy pincében, ahol rendes fűtés sincs. 

A rezsi és a lakbér kifizetése után csak 40 ezer forintja marad egy hónapban. Ebből kellene megoldania az étkezéseket, az utazást, a ruházkodást, a gyógyszerek és miden egyéb vásárlását. 

Előfordult, hogy az iskolából kellett hazavinnie wc-papírt, mert annyi pénze sem volt, amiből otthonra tudott volna venni magának. Legtöbbször rizst vagy főtt tésztát eszik magában, másra nem marad pénze. 

A fiatal tanár azt is leírta, milyen kötelezettségei vannak, hiszen a munkája nem ér véget a tanórákkal. Tanítás után készül az óráira, dolgozatokat állít össze és javít, fogadóórát vagy szülői értekezletet tart, adminisztrál, helyettesít, iskolai műsorokat készít elő és tanít be vagy gyerekeket kísér programokra. 

„Egyszer összeírtam egy héten keresztül, 57 órám volt benne az iskolai és iskolához kapcsolódó feladataimban egy hét alatt. 57 órás heti munkaidőért kapok havi 160 ezres fizetést. Ez nettó 701 forintos órabér.” 

Tanárként semmi segítséget nem kapunk. Nincs ruhapénz, nincs év végi jutalom, nincs cafeteria, nincs a világon semmi pluszjuttatás. Nincs semmi szociális védőháló alattam, hiába dolgozom szívem-lelkem beleadva, a hajléktalanság peremén egyensúlyozom.

A pedagógusok a 2022-es béremelésekből is kimaradnak, mindössze 10 százalékos pótlékemelésre számíthatnak. A fiatal tanár nem érti, miért ér ennyivel kevesebbet a munkája – írja a 24.hu

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az Ön édesanyja pedagógusként is dolgozott. Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?” zárj levelét a pedagógus. 

A Portfolio az esethez kapcsolódóan kifejtette, hogy a tanárok siralmas helyzete hogyan sodorta az összeomlás szélére az oktatási rendszert. Az elmúlt hat évben a kormány befagyasztotta a pedagógusbéreket, vagyis a 2014-es minimálbérhez kötötte azokat, ami országos pedagógushiányhoz vezetett. A fiatalok számára érthető módon nem jelent perspektívát, hogy gyakorlatilag a szakmunkás minimálbér összegéért tanítsanak a mesterdiploma megszerzése után. 

Egy korábbi elemzésben a lap arra is felhívta a figyelmet, hogy 

ha a pedagógusok bére nem kerül rendezésre, akkor egyre több pedagóguscsaládot fenyegethet a nélkülözés veszélye. 

A pedagógusok ma százezreket veszítenek havonta befagyasztott béreik miatt. Az elmúlt öt évben fejenként összesen 3-5 millió forint közötti összeget buktak azért, mert bérük továbbra is a 2014-es minimálbérhez van igazítva. 

A szakszervezet szerint az oktatási rendszer az összeomlás szélén áll a tavalyi év óta, hiszen eleve munkaerőhiány van, a kötelező oltások miatt viszont most annyi tanár sincs, amivel a stabil működést biztosítani lehetne.  

Címoldali képünk illusztráció (Schutterstock)