Rovatok

A gyerek vagy a tanár szorong jobban az idei tanévben?

A részvételi oktatással és a negyedik hullámmal kapcsolatos aggodalmakat is segíthet feldolgozni egy nemrég nyílt virtuális tárlat.

Több mint 150 rajzon és videón mutatták be még tavasszal az Epson alkotói pályázatára nevezett iskolások, hogyan élték meg a járványhelyzetet és a digitális oktatást. A mostantól virtuális kiállításon is megtekinthető alkotások a gyerekeknek és a tanároknak is segíthetnek enyhíteni az idei tanév és a jelenléti oktatás miatti szorongást.

Havas Nóra és Takács-M. Alíz rajza

Van, aki örömmel várta a szeptemberi tanévnyitót, és akad, aki már jó előre tartott tőle – ez a diákokra éppúgy érvényes, mint a pedagógusokra. A jelenlegi járványhelyzetben azonban még a szeptemberben oly lelkes diákok, a szüleik és a tanárok is nehéz helyzetben vannak: a negyedik (sőt, már az ötödik) hullám növekvő számai, valamint az ebből fakadó bizonytalanság komoly stresszforrás lehet mindenki számára. „Ahogy a gyerek, úgy a tanár is a csomagjaival együtt érkezik az iskolába” – mondja Stáhly Kata, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa. Szerinte 

a helyzetet az is bonyolítja, hogy a több mint másfél éve zajló pandémia következményei minden korosztályban felerősítették a szorongásokat, a félelmeket.

A gyermekek általános pszichés állapotára és viselkedésére egyaránt hatást gyakorló járványhelyzet egyszerűbb feldolgozhatósága érdekében három korosztályban hirdették meg a kreatív pályázatot az iskolásoknak. A diákok szabadon kifejezhették, mit szerettek legjobban a tavalyi tanévben a távoktatásban vagy mit hiányoltak leginkább a jelenléti oktatás mindennapjaiból. Stáhly Kata szerint a közös alkotás nem pótolhatta ugyan a személyes találkozásokat, az elszigeteltség okozta szorongást talán mégis enyhíteni tudta valamelyest.

Az osztályközösségek által készített 155 offline és digitális pályamű legjobbjai most egy virtuális tárlaton láthatóak. 

Bósza Bori és Farkas Beni videója

Az online kiállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy a pandémiás helyzetben és a jelenléti oktatás során fokozott figyelmet igényelnek a diákok. 

Az osztályokban megjelent új zaklatási jelenség, a vírusbullying a kiközösítés elég elterjedt formája a tinédzserek körében

– hívja fel a figyelmet a Hintalovon szakértője. Mivel a gyerekek egymás közötti viselkedésébe többnyire nagyon nehéz kívülről beavatkozni, a kiállítás a hasonló helyzetek feldolgozásához is jól jöhet azzal, hogy a kirívó esetekben mindenképpen érdemes szakembert felkeresni.

Kiközösítés, vírusbullying

A Yelon.hu oldalán további hasznos tudnivalókat találtok: 

Mi az a vírusbullying, és mit tehetünk szülőként ellene?

A tanár szerepe és felelőssége iskolai kiközösítés esetén

Mit tehetünk tanárként, nevelőként az örömteli iskolakezdésért?

Címoldali kép: Süveges Bence és Wagner Arnold H. rajza