Rovatok

Rekordot döntött tavaly a gyerekek online szexuális zaklatása

Minden eddiginél több gyermeket zaklattak szexuálisan az interneten 2021-ben. A járvány és a karantén miatt a gyerekek több időt töltöttek az online térben szülői felügyelet nélkül.

A tavalyi évben rekordot döntött a gyerekek online szexuális zaklatása ‒ derül ki a The Internet Watch Foundation (IWF) beszámolójából. A szervezet 15 éve vizsgálja a gyermekek elleni internetes szexuális visszaéléseket, emellett felkutatja és eltávolítja az áldozatokról készült tartalmakat. Fennállása óta a tavalyi évben érkezett hozzá a legtöbb, mintegy 361 ezer bejelentés – írja a Telex

A Sky News a beszámoló alapján azt írja, az esetek száma azért nőhetett ilyen mértékben, mert a gyerekek egyre több időt töltenek online szülői felügyelet nélkül, a kiberbűnözők így „ipari mértékben” célozzák meg ezt a korosztályt. 

Az online szexuális zaklatás gyakran a családi ház falain belül, a gyerekszobában történik, miközben a szülők egyáltalán nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek a gyermekeikkel 

– mondja Susie Hargreaves, az IWF vezérigazgatója. 

Fontos, hogy a szülők megfelelő támogatást kapjanak gyermekeik védelme érdekében. Annál is inkább, mivel a jelentés szerint tavaly megháromszorozódott azoknak az internetre felkerülő képeknek a száma, amelyeket 7-10 éves gyerekek készítettek magukról. 

A fotók, illetve a webkamerával gyerekekről készített felvételek rengetegszer kerülnek illetéktelen kezekbe és terjednek online az áldozatok tudta nélkül. 

A szervezet szerint a munkájuk mindaddig csak szélmalomharc marad, amíg az oktatásban nem kap nagyobb hangsúlyt a biztonságos internethasználat témája. Magyarországon például a Csapda a neten című dokumentumfilmet szerették volna oktatási segédanyagokkal kiegészíteni és ingyen eljuttatni az iskolákba. A szükséges kormányzati támogatás hiányában azonban nem valósulhatott meg a kezdeményezés. 

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egy 9 ezer 18 év alatti kamaszt megkérdező tanulmányra hivatkozva azt írja, hogy 

a kamaszok 39 százalékától kértek már erotikus fotót online beszélgetés során. 

Az NMHH pedig azt közölte, 2020 első felében az Internet-hotline-on jelentett illegális tartalmak 41,6 százaléka „pedofil tartalomnak minősült”, míg 2011-ben ez az arány csak 7,7 százalék volt.

Címoldali kép: Schutterstock