Rovatok

Mi lesz a sorozatos karantén miatt otthon maradó szülőkkel?

Egyre több óvodás csoport és iskolai osztály kényszerül karanténba a súlyosbodó járványhelyzet miatt, ami lehetetlen helyzetbe hozza a családokat.

A téli szünet után jelentősen megnőtt koronavírus-fertőzött gyerekek és tanárok száma, egyre több iskolában rendelnek el digitális oktatást. Ez pedig nehéz helyzetbe hozza azokat a szülőket, különösen az egyedülálló szülőket, akik emiatt kénytelenek otthon maradni a gyerekükkel.  

A hatósági karantén elrendeléséhez elég, ha egy fertőzött gyermeket találnak a csoportban vagy az osztályban, így a gyerekek egymás után többször is karanténba kerülhetnek. A határozat értelmében 

a gyerek ilyenkor nem hagyhatja el lakó- vagy tartózkodási helyét, a külvilágtól teljesen el kell zárni, háztartáson kívüli személy ‒ például nagyszülő – nem biztosíthatja a felügyeletet. Valamelyik szülőnek tehát otthon kell maradnia. 

A magyar állam ehhez semmilyen segítséget nem biztosít, sőt nehezíti az otthonmaradást ‒ áll a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű bejelentésében

Táppénz ugyanis csak beteg gyermek ápolása esetén vehető igénybe, de ha a karanténra kötelezett gyermek nem beteg, a szülőnek dolgoznia kell. Hogy otthon tudjon maradni, szabadságot vagy fizetetlen szabadságot kell igényelnie, amihez a munkáltató hozzájárulása szükséges. 

Sok szülő az éves szabadságának meghatározó részét a karanténidőszakra használja fel, akár éves szabadságkeretét is kimeríti. A fizetetlen szabadság sem jelent jó megoldást, hiszen ebben az esetben a szülők nemcsak fizetés, hanem tb nélkül is maradnak.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közérdekű bejelentésben hívta fel az Emberi Erőforrások Minisztériumának figyelmét a problémára. A szervezet sürgeti, hogy a minisztérium terjessze ki a keresőképtelenség és a táppénz lehetőségét az ilyen esetekre.  

Úgy gondoljuk, hogy a gyerekek járványügyi megfigyelése alatt lehetővé kell tenni, hogy a szülő biztonságosan és bérkiesés nélkül maradhasson otthon

– áll a közleményben. 

Arra kérik a szülőket, ha hasonló nehézségekkel küzdenek, forduljanak panasszal a döntéshozók felé, hogy nagyobb eséllyel kikényszeríthető legyen a jogorvoslat. Ehhez mindössze annyit kell tennie a szülőnek, hogy kitölti a panaszmintát, néhány sorban leírja saját helyzetét, majd továbbítja azt az EMMI-nek. 

Címoldali kép: Schutterstock